Western Digital Green vs Red, ce sa aleg?

In articolele precedente v-am prezentat câteva modele de Western Digital si cum le deosebim. Zilele trecute am comandat un Western Digital Green si ma uitam cat de mult a avansat tehnologia in privinta lor. Pentru stocare si nu numai este perfect.

Totusi, in oferte, ati observat ca pe langa Green a mai aparut o varianta de harduri de la Western Digital si anume Western Digital Red.

Gama Red este pentru cei care vor sa isi construiasca o unitate NAS(Network Attached Storage).

Dar ce este NAS?

Network Attached Storage este un sistem de stocare cu discuri magnetice, atasat la retea, care ofera accesul la fisierele stocate prin protocoale NFS sau CIFS.

Practic este un mini server de stocat fisiere, pe care il poti accesa prin retea, de la calculatoarele din casa, pana la televizor si orice device dorim. Putem sa-l folosim si ca un mini cloud, se poate accesa de oriunde, putem stoca date de pe torrent sau se pot instala fel de fel de aplicatii pe el, un mini server.

De ce sa folosim Western Digital Red pentru NAS?

Oricat le-as lauda pe cele Green sau Blue, nu sunt bune pentru asa ceva. Tocmai de aceea, cei de la Western Digital au lansat o noua gama de harduri, Western Digital Red, care sa faca fata cerintelor unui sistem NAS.

WD Green vs WD Red

wd-red-vs-wd-green

Cele Green fata de cele Red nu beneficiaza de cateva tehnologii care ajuta sistemele NAS. Iata care sunt acestea:

 • control de recuperare al erorilor(RAID)
 • zgomot si vibratii reduse
 • suport pentru gestionarea energiei
 • suport SCT(SMART Command Transport)
 • recuperare inteligenta dupa erori
 • pastreaza o temperatura mai scazuta
 • utilizeaza memorie cache DDR2 in loc de DDR

Performantele acestora

Ieri am transferat cateva sute de GB pe un WD Green de 2 TB, 5400 RPM, cu 100 MB/s, in schimb pe un WD Red trebuie sa ne asteptam si la viteze mai mici, in functie de cat de performant este NAS-ul pe care il avem.

De exemplu, avem Synology DS418j un model relativ ieftin.

Este disponibil aici.

Chiar daca WD Red se duce la transfer de 100 MB/s, nu vom obtine mai mult de 40 de MB/s pentru ca suntem limitati de serverul NAS.

Concluzie

Nu recomand sa tineti un server NAS pe harduri Western Digital Green. Acestea sunt destinate utilizarii de zi cu zi, pentru calculatoarele de acasa, pot crapa oricand, iar datele voastre sa nu fie in siguranta. In plus, nu beneficiati de tehnologia RAID si alte astfel de protectii care va ajuta sa va pastrati datele in siguranta.

3 Comments

 1. George 19 noiembrie 2016
  • Yamasha 20 noiembrie 2016
   • George 21 noiembrie 2016

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.