Verificare posibile erori ale hardului la cumparare

Saptamana trecuta a fost minunata pentru mine. Ar fi trebuit sa fie o saptamana de concediu, dar intre timp s-a transformat intr-una de munca. Nu chiar toata, dar o parte din ea, da.

Care a fost cauza?!

Hard disk-ul serverului principal de la munca. Acestea erau setate in RAID 0, iar unul dintre ele a crapat chiar daca l-am inlocuit cu 1 luna de zile inainte.

Dar, din moment ce hardul este un dispozitiv mecanic, ne putem aștepta sa se defecteze cand ne este lumea mai draga. Va amintesc faptul ca, dacă veți cumpăra un hard disk cu platane in primele 3 luni trebuie sa fiti foarte atenti cu el pentru ca este chiar si o vorba „daca nu pica in primele 3 luni, te tine si 10 ani”. 

Acum depinde de norocul fiecaruia. Eu n-am avut. Asa ca va prezint cativa pasi de verificare a hardului de posibile probleme.

  • viteza de scriere/citire scade din ce in ce mai mult. Eu am copiat 5 GB de informatie intr-o ora jumatate.
  • hardurile sunt prevazute cu un LED. Daca nu se inchide niciodata… este o problema
  • sistemul de operare crapa foarte des si fara motiv
  • daca rulati Windows incercati un CHKDSK

In cazul in care una dintre cele de mai sus a aparut este cazul sa apasati butonul de panica. Asta in cazul in care aveti noroc sa functioneze ok, daca nu… e posibil sa pice direct, fara sa „anunte”. Este bine sa faceti backup de fisiere si sa rulati un test pentru a verifica starea hard disk-ului.

Iată și alte articole pe același subiect

  1. Crezi că știi totul despre SSD-uri?
  2. Citește despre SSD-urile pe PCI EXPRESS
  3. Ai SSD și MAC OS X?
hd tune pro testare hard

Cel mai cunoscut program pentru testarea hardurilor este HDTUNE. Acesta are 2 versiuni, una gratuita si una cu bani. Va recomand sa testati hardurile cu cea platita pentru ca are mai multe facilitati si o puteti folosi timp de 15 zile gratuit fara probleme.

In cazul in care in locul pătrățelelor verzi de mai sus vedem ca apar pătrățele roșii, trebuie sa ne asteptam la probleme. Puteti sa incepeti deja sa faceți backup de fișiere pentru ca nu stiti niciodata cand va crăpa si in ce fel.

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.