Totul despre noul conector USB 3.1 (Type A, Type B, Type C)

În acest articol vreau să discutăm despre noile tehnologii de pe piață. V-ați obișnuit să vă vorbesc despre acestea, tocmai de aceea încerc să țin pasul cu noile lucruri apărute pe piață.

Voi încerca să aduc în discuție noul port USB despre care se tot vorbește în perioada aceasta. Este vorba, evident, despre USB Type C.

Ce este cu acest port USB?

În mod normal el este o evoluție a tehnologiei. Nu întotdeauna ce este nou este și bun, dar de data asta aduce lucruri noi pe lângă el, aduce loc de dispută între companii.

Am adus discuția special aici pentru că, zilele trecute, cei de la Intel au sugerat faptul că noul USB este suficient pentru a reda și sunetul de pe telefoanele inteligente.

USB Type C este schimbarea majoră din 2013 încoace. Atunci s-a dezvoltat USB 3.1 și s-a dorit standardizarea și, totodată, uniformizarea acestei mufe. Avantajul noului port este că nu te mai chinuiești să introduci mufa pe partea corespunzătoare. Eu am avut mereu problema aceasta, mai ales la telefoanele noi. Am testat destul de multe telefoane în ultima vreme și cu greu reușeam să nimeresc mufa. Sigur, este un disconfort mic pentru unii.

usb-type-c
ilustrație cu noul USB TYPE C

Dacă avem telefoane sau dispozitive de ultimă generație, chiar și laptopuri ieftine, avem de-a face cu noul USB. Era evident că Apple și MacBook-urile lor au deja astfel de dispozitiv. Am putea spune că au stat la baza dezvoltării acestei tehnologii. În generațiile trecute, unul dintre cele mai rapide porturi era cel THUNDERBOLT 3, dezvoltat de către Apple.

Un pic de istorie…

În mod normal ar fi trebuit să încep cu USB 1.0. Din păcate, el n-a fost niciodată lansat. Putem spune că a fost un prototip pentru USB 1.1.

USB 1.1

Vitezele erau năucitoare pentru vremea aceea. Puteai să transferi până la 12 Mbps și puteai transmite un maxim de 100 mA prin acel cablu.

USB 2.0

Încă îl mai folosim în foarte multe locuri. Acesta a ajuns pe piață prin anii 2000 și a fost primit ca o mare realizare pentru vremea aceea. Puteai să transferi până la 480Mbps, iar dacă vorbim despre putere aveai de-a face cu un maxim de 1.8A la 2.5V.

USB 3.0

A apărut la sfârșitul lui 2008. Din păcate, din punctul meu de vedere, nu prea s-a înțeles cu Microsoft la vremea aceea. Încă sunt multe buguri pe Windows 7 din cauza acestui tip de USB. Mă bucur că le-au înghițit noile tehnologii și ușor, ușor vom renunța la el.

E interesant faptul că oamenii incă se orientează spre plăci de bază cu foarte multe USB 3.0, iar… tehnologia trece spre un nou nivel.

Ca performanțe și de data aceasta a fost foarte ok. Imaginați-vă că un port USB 3.0 poate ajunge la viteze de până la 5Gbps și să livreze 5V la 1.8A.

USB 3.1

În 2013 tehnologia cerea ceva mai mult. Aveam plăci video externe ce doreau să iasă în față, aveam viteze noi de doborât. Așa că a apărut USB 3.1. Acesta poate livra până la 10 Gbps de informație și poate trimite 5V la 2A. Opțional poate livra 5A la 12V adică 60W sau 20V adică aproape 100W. Asta înseamnă fericire pentru laptopurile high end. De exemplu, laptopurile Apple pot fi încărcate cu USB.

Pe lângă laptopuri gândiți-vă la aceste laptopuri ultra subțiri, la cele convenționale. Cu un astfel de port se poate încărca mult mai rapid bateria.

Ok, ok, dar ce e cu USB Type A, USB Type B, USB Type C?
usbcables-all

Poate fi și o chestie de marketing sau poate fi o evoluție a tehnologiei.

Ca să vă faceți o idee spre aceste 3 porturi:

 • USB Type A – este portul clasic, cel rectangular pe care îl știe toată lumea
 • USB Type B – este cel care este folosit la imprimante, scannere și așa mai departe
 • USB Type C – este cel pe care se pune accentul în momentul de față. Probabil că va fi singurul port folosit în anii următori, cel puțin pe dispozitivele mobile.
Adaptoare pentru noul USB

Văd că au apărut multe adaptoare, mai ales pentru cei care au MAC-uri. Acolo întotdeauna au fost adaptoare multe.

De exemplu, avem următoarele:

 • USB-C la micro B USB
 • USB-C la mini B USB
 • USB-C la card reader
 • USB-C la cablu de monitor(VGA,DVI, HDMI)
 • USB-C la dock

Mie mi-ar plăcea să fie adoptat de cât mai multe persoane, de cât mai multe dispozitive. Vă amintiți de vremurile în care aveam un încărcător pentru fiecare telefon în parte, acum avem un tip de încărcător pentru toate telefoanele. Parcă este mai comod, nu?! 🙂

4 Comments

 1. Zetil Adrian 29 aprilie 2016
  • Yamasha 29 aprilie 2016
 2. Cosmin Dumitru 29 aprilie 2016
  • Yamasha 30 aprilie 2016

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.