Totul despre SSD

Chiar daca am mai dat un impuls in cateva articole, nu am vorbit cu adevarat despre SSD-uri. Stiu ca sunt destul de noi pe piata, iar la aparitia lor au fost probleme cu unele dintre ele. Dar pe zi ce trece se maturizeaza si cresc in valoare. In primul rand, ar trebui sa definim ce înseamnă SSD.

Ce este SSD?

Solid State Disk (SSD) este un tip nou de hard disk in care locul platanelor a fost luat de chip-uri de memorie flash. Prima companie care a conceput acest tip de hard disk a fost Samsung, dar in prezent sunt mai multe companii care produc astfel de harduri. Tehnologia SSD ofera rate mai mici de consum de energie si viteze mai mari de transfer, astfel fiind foarte utile, mai ales, pentru cei care detin un laptop.

Tipuri de SSD-uri

Chiar daca unii au impresia ca exista doar o tehnologie pe piata, de fapt, avem de-a face cu mai multe lucruri. Dar fiind o tehnologie relativ noua, este normal ca lumea sa nu fie atat de informata. Asadar, avem de-a face cu doua tipuri de SSD-uri:

 • cu memorie NAND
 1. SLC(Single Level Cell)
 2. MLC(Multi Level Cell)
 3. TLC(Triple Level Cell)
 • cu memorie DRAM

Pentru că știu că sunt mulți care doresc să afle mai multe lucruri despre SLC și despre MLC vă propun să vedeți mai jos un filmuleț despre fiabilitatea SSD-urilor.

Care este diferenta dintre SSD-urile de tip NAND si cele DRAM?

Cele cu memorie NAND permit ca informatia sa fie pastrata chiar si dupa ce este oprit calculatorul. Memoria NAND o gasim si la stick-urile USB, carduri de memorie.

Diferenta dintre SLC si MLC consta in cantitatea de informatii stocate intr-o celula. Este foarte important sa stim ce fel de SSD alegem pentru ca cele SLC pot stoca 1 bit pe celula, pe cand cele MLC 2 biti pe celula, iar cele TLC 3 biti pe celula. Lucrul acesta influenteaza direct performanta, numarul de scrieri si capacitatea de stocare a SSD-ului.

SSD-ul de tip SLC este folosit de aplicatiile industriale, care au nevoie de performanta sporita si durata de viata indelungata.

Cele MLC sunt pentru home useri, care au rezistenta mai mica in timp si sunt mult mai ieftine.

SSD-urile bazate pe memorie volatila DRAM au viteze mari de accesarea informatiei pentru accelerarea aplicatiilor. De obicei, acestea au o baterie incorporata sau un UPS si un sistem de backup al informatiei. Pe acestea le vom gasi la configurarea serverelor puternice.

Care sunt avantajele si dezavantajele SSD-urilor?

Haideți să vedem ce avantaje și ce dezavantaje avem în cazul în care ne hotărâm sau nu spre un SSD.

Avantaje

Viteza de acces a fisierelor este punctul forte al unui SSD. Pe HDD-uri informatia se scrie pe un disc de metal care se invarte cu anumite rotatii pe minut, pe cand pe SSD nu exista parte mecanica, acestea isi stocheaza informatiile in blocuri de memorie, iar cand calculatorul doreste acea informatie, o acceseaza mult mai rapid.

Rezistenta crescuta la socuri. Hardurile aveau o problema mare cu acest lucru. De multe ori se defecteaza partea mecanica a hardului din cauza loviturilor. La SSD rezistenta la socuri este mult mai mare. Chiar am vazut cateva teste pe Youtube cu unele SSD-uri pe care se prajeau oua. La propriu. Apoi au fost bagate in laptop si functionau impecabil.(nu va recomand totusi sa faceti asta acasa, aveti cratita pentru oua)

Fiabilitate. Primele SSD-uri nu au fost chiar fiabile,  ele au fost primite prost de unii utilizatori. Poate si de cei invidiosi pentru ca nu isi permit un astfel de gadget. Insa, odata cu aparitia noilor controllere treaba s-a schimbat. Au fost facute teste de fiabilitate, au fost stresate si daca tin bine minte, cei de la Intel au garantat ca poti transfera 20 de GB pe zi de informatie pe SSD-ul de 120 GB Basic. Mi se pare foarte mult pentru un home user, care isi ia SSD-ul pentru sistemul de operare si programele pe care le foloseste des.

De obicei SSD-urile de tip SLC rezista mult mai mult timp decat cele MLC, iar cu cat spatiul de stocare este mai mare, cu atat aceste SSD-uri se uzeaza mai greu.

Tot aici va reamintesc faptul ca durata de viata a SSD-ului este invers proportionala cu viteza de scriere a SSD-ului.

Defragmentarea este inutila, chiar periculoasa. Nu mai este nevoie sa folositi defragmentarea, aceasta a fost inlocuita de optimizarea SSD-ului. Sistemele de operare noi chiar fac lucrul acesta automat, o data la cateva zile, default 7 zile. Organizarea fisierelor se face prin comanda TRIM.

Mai multe despre aceasta comanda cititi aici.

Consum mai mic de energie. spatiu, greutate, etc. Fata de cel traditional, cu platane, SSD-ul are un consum mult mai mic de energie, foarte important pentru laptopuri sau ultrabook-uri. Pe langa acesta greutatea este mica, este o jucarie de ~100 grame, rezistenta la temperaturi destul de mari de pana la 70 grade.

Dezavantaje

Chiar daca este laudat, trebuie sa il si criticam. Acesta are si cateva minusuri. Cel mai important mi se pare acela ca nu exista inca tehnologie care sa recupereze fisierele de pe SSD. Exista fel de fel de programe care incearca sa recupereze fisierele, dar nu prea functioneaza. Nici de cele profesionale nu sunt atat de sigur, exista cateva firme pe piata la noi, dar nu cred ca le pot recupera in totalitate. Pe HDD lucrurile stau diferit.

In alt aspect este acela al pretului. Chiar daca piata SSD-urilor s-a dezvoltat foarte mult in ultimii ani, ele inca sunt scumpe, raportul GB/pret este in dezavantajul cumparatatorului.

Conectivitate

In momentul de fata, cele mai multe SSD-uri sunt pe SATA. Totusi, aceasta poate ajunge la 600 MB/s. Asadar aceasta este limitarea pentru cele pe SATA. Mai mult de atat nu poate depasi. Oricum, noi nu vom reusi sa observam diferenta de performanta dintre unul si altul.

De cele mai multe ori diferențele le fac benchmark-urile. In unele laptopuri si nu numai, vom gasi conectori mSATA pentru SSD. Trebuie să faceți diferența între mSATA, M.2 și SATA.

Mai sunt cateva SSD-uri, pe PCI Express. Pe acestea vitezele sunt mult mai mari. Pe piata pe la noi nu am gasit insa SSD cu astfel de conector. Momentan tehnologia este prea noua si prea scumpa pentru utilizatorul de rand.

Cum alegem un SSD?

Oferta a inceput sa fie diversificata prin magazinele online. Apar fel de fel de SSD-uri, unele mai ieftine, altele mai scumpe. Daca alegem un SSD, nu inseamna ca trebuie sa il alegem pe cel mai scump. Analizati foarte bine controllerul, cautati informatii despre brand, nu comparati vitezele din specificatii.

De multe ori, producatorii forteaza controllerul pentru a scoate viteze mai bine. Lucrul acesta face ca SSD-ul sa fie instabil si, in timp, sa se strice sau sa pierdeti date de pe el.

Eu întotdeauna am recomandat SSD-urile Samsung si Intel. Le recomand pentru ca le folosesc de mai bine de 7 ani de zile fără nicio problema. Intre timp au mai apărut si versiuni mult mai stabile si mai ieftine.

Este bine ca SSD-ul să aibă capacitate cât mai mare pentru ca el să fie cât mai competitiv și fie cât mai fiabil. Totul ține de celulele controller-ului. Puteți să vă aruncați un ochi aici pentru mai multe informații utile, zic eu.

Iata mai jos cateva variante de SSD-uri recomandate de mine.

SSD-uri recomandate pe SATA 3

Samsung 860 EVO
 • SATA
 • scriere: 520 MB/s
 • citire: 550 MB/s
 • 1 500 000 ore 
Kingston UV500
 • SATA
 • scriere: 520 MB/s
 • citire: 500 MB/s
 • 1 000 000 ore
SSD Intel 545s
 • SATA
 • citire: 550 MB/s
 • scriere: 500 MB/s
 • 1 600 000 ore

In ultima vreme, cei de la Kingston au ales sa schimbe controller-ul. Asa ca NAND-ul nu mai este Toshiba 19 nm, ci este un Micron asinocron de 20 nm, iar vitezele sunt cel putin pe sfertul prezentat in tabelul de mai sus.

In cazul in care il veti folosi pe o placa de baza SATA 2 nu aveti nevoie de mai mult, dar daca vreți performanta va recomand sa alegeți alt SSD, mai ales ca oferta este diversa si demonstrează ca sunt tot mai fiabile.

SSD-uri pe PCI Express

Pe piață încep să apară tot mai multe SSD-uri pe PCI Express. Este evident faptul că nu toată lumea își permite așa ceva. Momentan nici eu n-aș da banii pe ele, dar vitezele sunt mult mai bune față de cele pe SATA 3. Sunt mai rapide fără doar și poate.

Limitele tehnologiei SATA au dispărut, dar nici fiabilitatea nu este chiar aceeași.

Samsung 970 EVO
 • M.2
 • scriere: 1500 MB/s
 • citire: 3400 MB/s
 • 1 500 000 ore 
Patriot Scorch
 • M.2 NMVe
 • scriere: 950 MB/s
 • citire: 1700 MB/s
 • 1 000 000 ore
SSD Intel 760p
 • M.2
 • citire: 3210 MB/s
 • scriere: 1315 MB/s
 • 1 600 000 ore
Conector M.2 pe placa de bază?

Dacă există așa ceva nu cred că mai trebuie să te orientezi spre unul cu SATA3. Vitezele sunt mai ok și, cel mai probabil, vom tot auzi despre acest conector.

Nu mai există limita de viteză a portului SATA, așa că avantajele sunt evidente.

Înainte de a cumpăra un SSD M.2 aveți grijă să verificați dimensiunile acestuia și dacă este compatibil cu laptopul vostru.

 • majoritatea laptopurilor folosesc SSD-uri M.2 2280 – 22 mm lățime și 80 mm lungime.
 • poate încăpea un SSD cu dimensiuni mai mici în laptop, dar de multe ori este menținut de un șurubel. Trebuie să aveți în vedere asta. Mai bine încercați să vedeți măsura potrivită. Aveți grijă la modelul ales pentru că multe se încălzesc
 • protocolul poate fi diferit. Sunt SSD-uri cu SATA 3 și SSD-uri cu NVM. Diferă mufa de intrare.
Ghid alegere SSD
Concluzie: Trebuie să fim un pic atenți când facem alegerea unui SSD. Marile probleme apar la porturile de conectare sau în momentele în care cele pe PCI Express se încălzesc. În rest, treaba ar trebui să fie foarte simplă.
Voturi: 5 din 5
Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă tu consideri că te-a ajutat vreun articol de pe blog să iei decizia corectă poți să mă susții aici
patreon

246 Comments

 1. dan 18 septembrie 2014
  • Yamasha 18 septembrie 2014
 2. dan 18 septembrie 2014
  • Yamasha 18 septembrie 2014
 3. dino 2 noiembrie 2014
  • Yamasha 2 noiembrie 2014
 4. dino 2 noiembrie 2014
  • Yamasha 2 noiembrie 2014
 5. dino 2 noiembrie 2014
  • Yamasha 2 noiembrie 2014
 6. dino 2 noiembrie 2014
  • Yamasha 2 noiembrie 2014
   • Dragoş 12 mai 2015
 7. dino 2 noiembrie 2014
  • Yamasha 2 noiembrie 2014
 8. dino 2 noiembrie 2014
  • Yamasha 2 noiembrie 2014
 9. dino 2 noiembrie 2014
  • Yamasha 2 noiembrie 2014
 10. dino 2 noiembrie 2014
  • Yamasha 2 noiembrie 2014
 11. dino 2 noiembrie 2014
  • Yamasha 2 noiembrie 2014
 12. dino 7 decembrie 2014
  • Yamasha 7 decembrie 2014
 13. dino 7 decembrie 2014
  • Yamasha 7 decembrie 2014
 14. dino 7 decembrie 2014
  • Yamasha 7 decembrie 2014
 15. dino 7 decembrie 2014
  • Yamasha 7 decembrie 2014
 16. dino 9 decembrie 2014
  • Yamasha 9 decembrie 2014
   • Yamasha 11 decembrie 2014
 17. dino 11 decembrie 2014
 18. Geo 24 decembrie 2014
  • Yamasha 24 decembrie 2014
 19. anonim 17 februarie 2015
  • Yamasha 17 februarie 2015
   • anonim 17 februarie 2015
    • Yamasha 17 februarie 2015
     • anonim 17 februarie 2015
     • Yamasha 17 februarie 2015
 20. anonim 17 februarie 2015
  • Yamasha 17 februarie 2015
   • anonim 17 februarie 2015
    • Yamasha 17 februarie 2015
     • anonim 17 februarie 2015
 21. anonim 26 februarie 2015
  • Yamasha 26 februarie 2015
   • anonim 26 februarie 2015
    • Yamasha 26 februarie 2015
 22. anonim 26 februarie 2015
  • Yamasha 26 februarie 2015
 23. Cosmin Balaban 26 februarie 2015
  • Yamasha 26 februarie 2015
   • Cosmin Balaban 27 februarie 2015
    • Yamasha 27 februarie 2015
     • Cosmin Balaban 27 februarie 2015
 24. anonim 9 martie 2015
  • Yamasha 9 martie 2015
 25. anonim 12 martie 2015
  • Yamasha 12 martie 2015
   • anonim 13 martie 2015
 26. Alex 22 aprilie 2015
  • Yamasha 22 aprilie 2015
 27. aliss100 30 aprilie 2015
  • Yamasha 30 aprilie 2015
 28. radu nuky 19 mai 2015
  • Yamasha 19 mai 2015
 29. Cristi 17 iunie 2015
  • Yamasha 11 august 2015
   • Radu 16 martie 2017
 30. Stefan 27 august 2015
  • Yamasha 27 august 2015
 31. Stefan 27 august 2015
  • Yamasha 27 august 2015
 32. Stefan 27 august 2015
  • Yamasha 27 august 2015
 33. Stefan 27 august 2015
  • Yamasha 27 august 2015
 34. Stefan 27 august 2015
 35. geo 28 august 2015
  • Yamasha 29 august 2015
   • Geo 29 august 2015
    • Yamasha 29 august 2015
     • geo 29 august 2015
 36. Stefan 1 septembrie 2015
  • Yamasha 1 septembrie 2015
 37. geo 1 septembrie 2015
  • Yamasha 2 septembrie 2015
 38. Stefan 10 septembrie 2015
 39. Ionut 21 septembrie 2015
  • Yamasha 21 septembrie 2015
   • Ionut 21 septembrie 2015
    • Yamasha 21 septembrie 2015
     • Ionut 21 septembrie 2015
 40. Andrei 22 septembrie 2015
  • Yamasha 22 septembrie 2015
   • Andrei 22 septembrie 2015
 41. Costi 25 septembrie 2015
  • Yamasha 28 septembrie 2015
 42. r3mus 1 octombrie 2015
  • Yamasha 1 octombrie 2015
  • Gabi 18 noiembrie 2015
   • Yamasha 19 noiembrie 2015
 43. r3mus 13 octombrie 2015
  • Yamasha 13 octombrie 2015
 44. Alex 18 octombrie 2015
  • Yamasha 19 octombrie 2015
 45. Catalin 8 noiembrie 2015
  • Yamasha 8 noiembrie 2015
   • Catalin 8 noiembrie 2015
    • Yamasha 8 noiembrie 2015
 46. Nicolae 20 noiembrie 2015
  • Yamasha 20 noiembrie 2015
   • Nicolae 20 noiembrie 2015
    • Yamasha 20 noiembrie 2015
 47. Marian M. 24 noiembrie 2015
  • Yamasha 5 decembrie 2015
 48. Vasile Alexandru 13 decembrie 2015
 49. Marcu Adrian 24 decembrie 2015
  • Yamasha 24 decembrie 2015
 50. Bogdan 8 ianuarie 2016
  • Yamasha 8 ianuarie 2016
 51. Claudiu 21 ianuarie 2016
  • Yamasha 21 ianuarie 2016
 52. mihai 1 februarie 2016
  • Yamasha 1 februarie 2016
 53. Andrei 3 februarie 2016
  • Yamasha 9 februarie 2016
 54. Claudiu 8 februarie 2016
  • Yamasha 9 februarie 2016
 55. mircea adi 18 februarie 2016
 56. Mihai 24 februarie 2016
  • Yamasha 20 martie 2016
 57. Mátyás 18 martie 2016
  • Yamasha 20 martie 2016
   • Mátyás 20 martie 2016
 58. Samsung Magician 20 aprilie 2016
 59. Luci 7 mai 2016
  • Yamasha 7 mai 2016
   • Luci 7 mai 2016
    • Yamasha 9 mai 2016
 60. Adorjan Zoltan 27 mai 2016
  • Yamasha 27 mai 2016
   • Adorjan Zoltan 27 mai 2016
 61. Dan 17 iunie 2016
  • Yamasha 19 iunie 2016
 62. Darius 13 august 2016
  • Yamasha 13 august 2016
 63. Bogdan 17 august 2016
  • Yamasha 18 august 2016
 64. Paladdin 10 septembrie 2016
  • Yamasha 10 septembrie 2016
 65. Perianu Catalin 16 septembrie 2016
 66. Gruia Alex 20 septembrie 2016
  • Yamasha 20 septembrie 2016
   • Gruia Alex 20 septembrie 2016
    • Yamasha 20 septembrie 2016
     • Gruia Alex 20 septembrie 2016
     • Yamasha 20 septembrie 2016
     • Gruia Alex 20 septembrie 2016
 67. vali 7 octombrie 2016
  • Yamasha 7 octombrie 2016
 68. vali 7 octombrie 2016
  • Yamasha 7 octombrie 2016
 69. vali 7 octombrie 2016
 70. vali 7 octombrie 2016
 71. Alexandru Negrut 9 octombrie 2016
  • Yamasha 9 octombrie 2016
   • Alexandru Negrut 9 octombrie 2016
 72. TIBERIU 7 noiembrie 2016
  • Yamasha 8 noiembrie 2016
   • Tiberiu 10 noiembrie 2016
 73. Vasiliu Daniel 12 noiembrie 2016
  • Yamasha 13 noiembrie 2016
   • Vasiliu Daniel 14 noiembrie 2016
    • Yamasha 14 noiembrie 2016
 74. chris 19 noiembrie 2016
  • Yamasha 20 noiembrie 2016
 75. Andrei 21 noiembrie 2016
  • Yamasha 21 noiembrie 2016
   • Andrei 21 noiembrie 2016
    • Yamasha 21 noiembrie 2016
     • Andrei 21 noiembrie 2016
 76. Ionel Eugen 24 noiembrie 2016
  • Yamasha 24 noiembrie 2016
   • Ionel 25 noiembrie 2016
    • Yamasha 5 decembrie 2016
     • Ionel 5 decembrie 2016
 77. Mihai 1 decembrie 2016
  • Dragoș Carabăț 1 decembrie 2016
   • Mihai 1 decembrie 2016
    • Yamasha 1 decembrie 2016
     • Mihai 1 decembrie 2016
 78. Yamasha 2 decembrie 2016
  • Mihai 2 decembrie 2016
   • Yamasha 2 decembrie 2016
 79. mihai 5 decembrie 2016
  • Yamasha 5 decembrie 2016
 80. Cristi 10 decembrie 2016
  • Yamasha 10 decembrie 2016
 81. Mar1us 12 decembrie 2016
  • Yamasha 13 decembrie 2016
 82. Bogdan 11 ianuarie 2017
  • Yamasha 11 ianuarie 2017
 83. Mihai 2 februarie 2017
  • Yamasha 2 februarie 2017
 84. Mihai 3 februarie 2017
  • Yamasha 4 februarie 2017
 85. Mihai 4 februarie 2017
 86. Scarlat Gabi 12 februarie 2017
  • Yamasha 23 februarie 2017
 87. Razvan 23 februarie 2017
  • Yamasha 23 februarie 2017
 88. Vasile 28 februarie 2017
 89. ANDREI 23 martie 2017
  • Yamasha 3 aprilie 2017
 90. ionescu george 12 mai 2017
  • Yamasha 13 iunie 2017
 91. marcu sorin 25 iunie 2017
  • Yamasha 25 iunie 2017
   • marcu sorin 25 iunie 2017
 92. Mario 11 august 2017
  • Yamasha 25 octombrie 2017
 93. aurel 2 noiembrie 2017
  • Yamasha 3 noiembrie 2017
   • aurel 3 noiembrie 2017
 94. aurel 8 noiembrie 2017
  • Yamasha 8 septembrie 2018
  • Yamasha 8 septembrie 2018
 95. Adrian 4 mai 2018
  • Yamasha 8 septembrie 2018
 96. oteleanu bogdan 18 septembrie 2018
  • Yamasha 30 octombrie 2018
   • Oteleanu Bogdan 31 octombrie 2018
 97. Kosty 22 septembrie 2018
  • Yamasha 24 septembrie 2018
 98. catalin 10 octombrie 2018
  • Yamasha 30 octombrie 2018
 99. DANIELE 16 noiembrie 2018
  • Yamasha 16 noiembrie 2018

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.