Totul despre SSD

Chiar dacă am mai dat un impuls in câteva articole, nu am vorbit cu adevarat despre SSD-uri. Stiu ca sunt destul de noi pe piața, iar la aparitia lor au fost probleme cu unele dintre ele. Dar pe zi ce trece se maturizează si cresc in valoare. In primul rând, ar trebui sa definim ce înseamnă SSD.

Ce este SSD?

Solid State Disk (SSD) este un tip nou de hard disk in care locul platanelor a fost luat de chip-uri de memorie flash. Prima companie care a conceput acest tip de hard disk a fost Samsung, dar in prezent sunt mai multe companii care produc astfel de harduri. Tehnologia SSD oferă rate mai mici de consum de energie si viteze mai mari de transfer, astfel fiind foarte utile, mai ales, pentru cei care dețin un laptop.

Tipuri de SSD-uri

Chiar daca unii au impresia ca exista doar o tehnologie pe piata, de fapt, avem de-a face cu mai multe lucruri. Dar fiind o tehnologie relativ noua, este normal ca lumea sa nu fie atat de informata. Asadar, avem de-a face cu doua tipuri de SSD-uri:

 • cu memorie NAND
 1. SLC(Single Level Cell) – 1 bit celulă
 2. MLC(Multi Level Cell) – 2 biți celulă
 3. TLC(Triple Level Cell) – 3 biți celulă
 4. QLC(Quad Level Cell) – 4 biți celulă
 • cu memorie DRAM

Pentru că știu că sunt mulți care doresc să afle mai multe lucruri despre SLC și despre MLC vă propun să vedeți mai jos un filmuleț despre fiabilitatea SSD-urilor.

Care este diferenta dintre SSD-urile de tip NAND si cele DRAM?

Cele cu memorie NAND permit ca informatia sa fie pastrata chiar si dupa ce este oprit calculatorul. Memoria NAND o gasim si la stick-urile USB, carduri de memorie.

Diferenta dintre SLC si MLC consta in cantitatea de informatii stocate intr-o celula. Este foarte important sa stim ce fel de SSD alegem pentru ca cele SLC pot stoca 1 bit pe celula, pe cand cele MLC 2 biti pe celula, iar cele TLC 3 biti pe celula. Lucrul acesta influenteaza direct performanta, numarul de scrieri si capacitatea de stocare a SSD-ului.

SSD-ul de tip SLC este folosit de aplicatiile industriale, care au nevoie de performanta sporita si durata de viata indelungata.

Cele MLC sunt pentru home useri, care au rezistenta mai mica in timp si sunt mult mai ieftine.

SSD-urile bazate pe memorie volatila DRAM au viteze mari de accesarea informatiei pentru accelerarea aplicatiilor. De obicei, acestea au o baterie incorporata sau un UPS si un sistem de backup al informatiei. Pe acestea le vom gasi la configurarea serverelor puternice.

Care sunt avantajele si dezavantajele SSD-urilor?

Haideți să vedem ce avantaje și ce dezavantaje avem în cazul în care ne hotărâm sau nu spre un SSD.

Avantaje

Viteza de acces a fisierelor este punctul forte al unui SSD. Pe HDD-uri informatia se scrie pe un disc de metal care se invarte cu anumite rotatii pe minut, pe cand pe SSD nu exista parte mecanica, acestea isi stocheaza informatiile in blocuri de memorie, iar cand calculatorul doreste acea informatie, o acceseaza mult mai rapid.

Rezistenta crescuta la socuri. Hardurile aveau o problema mare cu acest lucru. De multe ori se defecteaza partea mecanica a hardului din cauza loviturilor. La SSD rezistenta la socuri este mult mai mare. Chiar am vazut cateva teste pe Youtube cu unele SSD-uri pe care se prajeau oua. La propriu. Apoi au fost bagate in laptop si functionau impecabil.(nu va recomand totusi sa faceti asta acasa, aveti cratita pentru oua)

Fiabilitate. Primele SSD-uri nu au fost chiar fiabile,  ele au fost primite prost de unii utilizatori. Poate si de cei invidiosi pentru ca nu isi permit un astfel de gadget. Insa, odata cu aparitia noilor controllere treaba s-a schimbat.

Au fost făcute teste de fiabilitate, au fost stresate si dacă țin bine minte, cei de la Intel au garantat ca poți transfera 20 de GB pe zi de informație pe SSD-ul de 120 GB Basic. Mi se pare foarte mult pentru un home user, care isi ia SSD-ul pentru sistemul de operare si programele pe care le folosește des.

De obicei SSD-urile de tip SLC rezista mult mai mult timp decat cele MLC, iar cu cat spatiul de stocare este mai mare, cu atat aceste SSD-uri se uzeaza mai greu.

Tot aici va reamintesc faptul ca durata de viata a SSD-ului este invers proportionala cu viteza de scriere a SSD-ului.

Defragmentarea este inutila, chiar periculoasa. Nu mai este nevoie sa folositi defragmentarea, aceasta a fost inlocuita de optimizarea SSD-ului. Sistemele de operare noi chiar fac lucrul acesta automat, o data la cateva zile, default 7 zile. Organizarea fisierelor se face prin comanda TRIM.

Mai multe despre aceasta comanda cititi aici.

Consum mai mic de energie. spatiu, greutate, etc. Fata de cel traditional, cu platane, SSD-ul are un consum mult mai mic de energie, foarte important pentru laptopuri sau ultrabook-uri. Pe langa acesta greutatea este mica, este o jucarie de ~100 grame, rezistenta la temperaturi destul de mari de pana la 70 grade.

Dezavantaje

Chiar dacă este lăudat, trebuie sa il si criticam. Acesta are si câteva minusuri. Cel mai important mi se pare acela ca nu exista încă tehnologie care sa recupereze fișierele de pe SSD.

Exista fel de fel de programe care încearcă sa recupereze fișierele, dar nu prea funcționează. Nici de cele profesionale nu sunt atât de sigur, există câteva firme pe piață la noi, dar nu cred ca le pot recupera in totalitate. Pe HDD lucrurile stau diferit.

In alt aspect este acela al pretului. Chiar daca piata SSD-urilor s-a dezvoltat foarte mult in ultimii ani, ele inca sunt scumpe, raportul GB/pret este in dezavantajul cumparatatorului.

Conectivitate

In momentul de fata, cele mai multe SSD-uri sunt pe SATA. Totusi, aceasta poate ajunge la 600 MB/s. Asadar aceasta este limitarea pentru cele pe SATA. Mai mult de atat nu poate depasi. Oricum, noi nu vom reusi sa observam diferenta de performanta dintre unul si altul.

De cele mai multe ori diferențele le fac benchmark-urile. In unele laptopuri si nu numai, vom gasi conectori mSATA pentru SSD. Trebuie să faceți diferența între mSATA, M.2 și SATA.

Mai sunt câteva SSD-uri, pe PCI Express. Pe acestea vitezele sunt mult mai mari, iar prețurile încep să se așeze.

Cum alegem un SSD?

Oferta a inceput sa fie diversificata prin magazinele online. Apar fel de fel de SSD-uri, unele mai ieftine, altele mai scumpe. Daca alegem un SSD, nu inseamna ca trebuie sa il alegem pe cel mai scump. Analizati foarte bine controllerul, cautati informatii despre brand, nu comparati vitezele din specificatii.

De multe ori, producatorii forteaza controllerul pentru a scoate viteze mai bine. Lucrul acesta face ca SSD-ul sa fie instabil si, in timp, sa se strice sau sa pierdeti date de pe el.

Eu întotdeauna am recomandat SSD-urile Samsung si Intel. Le recomand pentru ca le folosesc de mai bine de 7 ani de zile fără nicio problema. Intre timp au mai apărut si versiuni mult mai stabile si mai ieftine.

Este bine ca SSD-ul să aibă capacitate cât mai mare pentru ca el să fie cât mai competitiv și fie cât mai fiabil. Totul ține de celulele controller-ului. Puteți să vă aruncați un ochi aici pentru mai multe informații utile, zic eu.

Iata mai jos cateva variante de SSD-uri recomandate de mine.

SSD-uri recomandate pe SATA 3

Samsung 860 EVO
 • SATA
 • scriere: 520 MB/s
 • citire: 550 MB/s
 • 1 500 000 ore 
Kingston UV500
 • SATA
 • scriere: 520 MB/s
 • citire: 500 MB/s
 • 1 000 000 ore
SSD Intel 545s
 • SATA
 • citire: 550 MB/s
 • scriere: 500 MB/s
 • 1 600 000 ore

In ultima vreme, cei de la Kingston au ales sa schimbe controller-ul. Asa ca NAND-ul nu mai este Toshiba 19 nm, ci este un Micron asinocron de 20 nm, iar vitezele sunt cel putin pe sfertul prezentat in tabelul de mai sus.

In cazul in care il veti folosi pe o placa de baza SATA 2 nu aveti nevoie de mai mult, dar daca vreți performanta va recomand sa alegeți alt SSD, mai ales ca oferta este diversa si demonstrează ca sunt tot mai fiabile.

SSD-uri pe PCI Express

Pe piață încep să apară tot mai multe SSD-uri pe PCI Express. Este evident faptul că nu toată lumea își permite așa ceva. Vitezele sunt uluitoare.

Limitele tehnologiei SATA au dispărut, dar nici fiabilitatea nu este chiar aceeași. Mă refer la faptul că, dacă vă luați modele pe PCI Express trebuie să aveți în vedere că e bine să aveți ceva radiator pe placa de bază pentru PCI Express, altfel… o să se încălzească destul de tare, mai ales dacă vorbim despre modele no name.

Trebuie să împărțim un pic tehnologia PCI Express. Cele de mai jos sunt pe PCI 3.0, însă noua generație de la AMD a adus în rândurile consumatorilor și PCI 4.0 cu viteze mult mai mari. Așadar, dacă o să vă luați noua generație de AMD Ryzen și o placă de bază compatibilă eu aș recomanda să alegeți și 4.0.

SSD-uri compatibile cu PCI Express 3.0

Samsung 970 EVO
 • M.2
 • scriere: 1500 MB/s
 • citire: 3400 MB/s
 • 1 500 000 ore 
Patriot Scorch
 • M.2 NMVe
 • scriere: 950 MB/s
 • citire: 1700 MB/s
 • 1 000 000 ore
SSD Intel 760p
 • M.2
 • citire: 3210 MB/s
 • scriere: 1315 MB/s
 • 1 600 000 ore

SSD-uri compatibile cu PCI Express 4.0

Intrăm într-o eră nouă, cea a PCIe 4.0 și a NVMe 1.3 cu viteze mult mai mari decât cele de mai sus.

GIGABYTE AORUS
 • M.2 NMVe
 • scriere: 5000 MB/s
 • citire: 2500 MB/s
 • 1 500 000 ore 
Corsair Force MP600
 • M.2 NMVe
 • scriere: 4950MB/s
 • citire: 4250 MB/s
 • 1 700 000 ore

Conector M.2 pe placa de bază?

Dacă există așa ceva nu cred că mai trebuie să te orientezi spre unul cu SATA3. Vitezele sunt mai ok și, cel mai probabil, vom tot auzi despre acest conector.

Nu mai există limita de viteză a portului SATA, așa că avantajele sunt evidente.

Înainte de a cumpăra un SSD M.2 aveți grijă să verificați dimensiunile acestuia și dacă este compatibil cu laptopul vostru.

 • majoritatea laptopurilor folosesc SSD-uri M.2 2280 – 22 mm lățime și 80 mm lungime.
 • poate încăpea un SSD cu dimensiuni mai mici în laptop, dar de multe ori este menținut de un șurubel. Trebuie să aveți în vedere asta. Mai bine încercați să vedeți măsura potrivită. Aveți grijă la modelul ales pentru că multe se încălzesc
 • protocolul poate fi diferit. Sunt SSD-uri cu SATA 3 și SSD-uri cu NVM. Diferă mufa de intrare.

Ghid alegere SSD

Dacă vă faceți PC nou și aveți buget suficient de mare eu zic să mergeți pe PCI 4.0. Diferențele sunt uluitoare!

299 Comments

 1. Draghici Cristi 18 noiembrie 2018
  • Yamasha 18 noiembrie 2018
 2. Draghici Cristi 19 noiembrie 2018
  • Yamasha 19 noiembrie 2018
 3. Dan 24 noiembrie 2018
  • Yamasha 25 noiembrie 2018
   • Dan 25 noiembrie 2018
 4. adryan 2 decembrie 2018
  • Yamasha 2 decembrie 2018
   • adryan 2 decembrie 2018
    • Yamasha 2 decembrie 2018
     • adryan 2 decembrie 2018
 5. Alex George 4 decembrie 2018
  • Yamasha 4 decembrie 2018
   • Alex George 5 decembrie 2018
    • Yamasha 5 decembrie 2018
     • Alex George 5 decembrie 2018
 6. Marius 17 decembrie 2018
  • Yamasha 18 decembrie 2018
 7. Valik 29 decembrie 2018
  • Yamasha 30 decembrie 2018
 8. Catalin 3 ianuarie 2019
 9. Alex 3 ianuarie 2019
  • Yamasha 3 ianuarie 2019
 10. Mihai 24 ianuarie 2019
  • Yamasha 1 februarie 2019
 11. Florescu Stefan 25 ianuarie 2019
  • Yamasha 1 februarie 2019
 12. Edi 18 februarie 2019
  • Yamasha 18 februarie 2019
 13. Alex 4 martie 2019
  • Yamasha 4 martie 2019
 14. Vlad Stefan 23 martie 2019
  • Yamasha 28 mai 2019
 15. Horia Ludu 27 martie 2019
 16. Mircea 14 aprilie 2019
 17. Cosmin 30 aprilie 2019
  • Yamasha 28 mai 2019
 18. Mircea 30 aprilie 2019
  • Cosmin 15 mai 2019
   • Mircea 16 mai 2019
 19. pasol ion. 10 mai 2019
  • Yamasha 28 mai 2019
 20. Cosmin 24 iunie 2019
  • Yamasha 18 august 2019
 21. Catalin 8 iulie 2019
 22. GIUGLEA MARIANA 9 iulie 2019
  • Yamasha 18 august 2019
 23. Meclea Stefan 30 iulie 2019
  • Yamasha 18 august 2019
 24. Nicolae Liviu laurentiu 19 august 2019
  • Yamasha 21 august 2019

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.