Totul despre căști: tipuri, criterii de alegere, cele mai bune modele

Am primit în teste câteva modele de căști, de-a lungul timpului. Așa că mi-am făcut o oarecare idee despre acestea, în special despre cele de gaming. Eu unul am ales astfel de modele, poate că și pentru că în trecut, am jucat o perioadă foarte lungă de timp Counter-Strike.

Îți trebuie un echipament foarte bun pentru a reuși să faci treabă ok în jocul ăsta. Și nu cred că doar Counter-Strike Global Offensive este jocul ce îți poate pune la încercare căștile, calitatea acestora.

Am zis și în alte articole, o să mai zic și în următoarele: sunetul este subiectiv. Dacă recomandarea unui laptop se bazează pe câteva linii mari, iată că la câști avem mai multe criterii de alegere. În plus, aș vrea să obișnuim viitorii cumpărători să facă diferența între căștile profesionale și căștile pentru consumer, ca să zic așa.

În prima parte a articolului voi vorbi despre tipurile de căști. Evident că, dacă aveți o părere diferită vă invit să discutăm în secțiunea de comentarii. Îmi place să fiu contrariat, îmi place să fiu apreciat în ceea ce fac. Doar așa putem avea mai multe voci, pe un anume subiect. Critica dacă este constructivă… este folositoare, nu?

Tipuri de căști disponibile pe piață.

În prima fază voi lista toate terminologiile căștilor. Așadar, avem:

 • căștile supra-aurale (on-ear)
 • căștile circum-aurale (over-ear)
 • caștile Intra-aurale (earbuds, in-ear)
 • căștile Intra-aurale cu dop (in-ear monitor, IEM)
 • căști Intra-aurale cu clama (clip-on)

Cum alegem cele mai bune modele?

casti-bune

Alegerea unor căști bune depinde de mulți factori, dar și de preferințe. Eu unul, pentru sănătate, prefer să aleg pe cele over-ear. Totuși, pe stradă, chiar dacă a fost adoptată moda și pe la noi parcă nu mă simt în stare să merg cu căști foarte mari. Așa că prefer să le folosesc pe cele in ear. Din punctul meu de vedere, sunt mai estetice.

Mai nou, am primit în teste ceva căști bluetooth. Încep să apară modele tot mai interesante. Totuși, mai avem de lucrat la autonomia dispozitivelor.

Putem găsi avantaje și dezavantaje pentru fiecare dintre modele. Așadar, voi încerca să listez avantajele și dezavantajele pe care le cred eu pentru fiecare tip în parte.

Căștile supra-aurale (on-ear)

Sunt modelele ce stau pe ureche. În exterior. Față de celelalte modele acestea nu

Sunt vizibile, mari și colorate dacă sunt de gaming. Sigur, nu este neapărat un criteriu. Avantajul lor este că sunt mai ușoare decât cele circum-aurale.

Ce brand să alegem?

Producătorii mari au modele ieftine, de consumer, dar și modele premium. Trebuie să învățăm să vedem dincolo de brand. Chiar și Sony, Panasonic sau chiar Sennheiser au modele mai puțin ok. Nu zic că nici la Beats nu găsim situații de genul.

Trebuie să învățăm să vedem dacă merită banii sau dacă nu cumva achiziționăm doar brandul. Bine, poate suntem hipseri ce dorim să purtăm modele ce poartă vedetele de muzică cu bass puternic. Poate un Jay Z sau ceva de genul.

*în curs de actualizare

Anularea activă a zgomotului versus anularea pasivă. Ce alegem? Care este cea mai ok variantă?

10 Comments

 1. Cosmin Dumitru 1 octombrie 2016
 2. Pheno 3 octombrie 2016
  • Yamasha 21 decembrie 2016
 3. TeocuTH 21 decembrie 2016
 4. paun doru 21 mai 2017
 5. Cosmin Dumitru 10 septembrie 2019
  • Gabriel 10 septembrie 2019
   • Cosmin Dumitru 10 septembrie 2019
    • Gabriel 10 septembrie 2019

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.