Sfaturi de achizitie a unui UPS

Fie ca stam la casa, fie ca stam la bloc, avem destul de multe momente in care sunt pene de curent. Daca țin minte bine, un întreg sector in București are probleme frecvente cu penele de curent.

O pană de curent ne poate lăsa fără fișiere importante. Cel mai rapid lucru care îmi vine în minte: un fișier Excel, cu 10 000 de linii pe care îl lucrezi pentru serviciu și… crapă când ți-e lumea mai dragă. Fișierul se corupe, nu ai backup, ce faci în momentul acela?

La mine nu este atat de rau, rar am avut pene de curent, dar cand este vreme rea ma gandesc daca este bine sa scot sau nu electronica din priza. Pentru ca nu se stie niciodata ce se poate intampla, mai ales ca sunt trecut prin astfel de situatii, cand mi s-a ars placa de retea.

becuri

In randurile urmatoare voi incerca sa va povestesc despre UPS-uri si de ce trebuie sa ne achizitionam unul, daca sunt probleme de tensiune in zona in care locuim.

Ce este un UPS?

UPS (Uninterruptible Power Supply) este dispozitivul care iti protejeaza echipamentul electric(PC, televizor, frigider etc) de fluctuatiile de tensiune. Rolul principal al UPS-ului este de a furniza energie pe termen scurt al aparatelor, fie ca vorbim de centrale termice, fie ca vorbim de calculatoare.

Acestea se impart in 4 mari categorii.

 • Offline – in care orice iesire din limitele parametrice ale curentului de la priza inseamna comutarea pe backup (baterie). Avantajul este ieftinaciunea data de simplitatea circuitului, dar e impractic pentru situatiile in care curentul vine pe teava cu rugina des, comutarea se face de multe ori in timpul zilei cu efect de uzura pronuntata asupra UPS-ului si acumulatorului.
 • Line-interactive – e un UPS „offline” care in plus are pe circuitul direct un modul de regulare a voltajului si filtrare mai avansata. Desi limitat poate regula voltajul pe o plaja acceptabila (si suficienta) fara sa faca comutarea pe backup. Pentru a filtra problemele de la infrastructura de la bloc din Romania, este suficient.
 • Online – e ca si un UPS „line-interactive”, dar care e comutat tot timpul. Curentul de la priza este transformat in DC 12v, o parte se duce in baterie restul se reformeaza in AC 220v si se duce la output. Controlul asupra voltajului este absolut… pentru simplul fapt ca curentul este „recreat” intotdeauna la aceeasi parametri. Dezavantajul este ca pentru a rezista in timp componentele acestuia trebuie sa se supuna cu totul altor pretentii pentru un regim de lucru 24/7.
 • hibride – în mare parte funcționează ca unul offline atunci când curentul de intrare respectă anumiți parametri și poate comuta pe modul online da©a sunt detectate fluctuații de tensiune.

Trebuie sa retineti ca cele offline lasa curentul sa treaca de la priza atat timp cat este curent. Daca se ia curentul, un releu comuta rapid pe generator. De aceea nu are protectii la socuri si la fluctuatiile de tensiune.

Cele online lasa curentul sa treaca de la priza atat timp cat este intr-o plaja de tensiune acceptabila +/- 10 volti. Daca se depaseste aceasta tensiune, se trece pe un acumulator.

UPS-urile cu AVR au sistem de redesare a tensiunii de intrare un pic mai dezvoltat fata de cel online. Acesta este recomandat pentru cei care au probleme cu fluctuatiile mari de tensiune.

Mai sunt si altele precum cele modulare, hibride, dar pe care nu le vom aborda in acest articol. Iată mai jos și un filmuleț interactiv despre UPS-uri.

Ce face, mai exact, un UPS? Nu produce curent electric?

Vreau să aduc câteva precizări pentru cei care confundă un UPS cu un generator sau cu un stabilizator de tensiune. Sunt 3 lucruri diferite, pe care trebuie să le luați ca atare.

Un generator poate să producă energie, pe când un UPS doar stochează în câteva baterii energia provenită de la priză.

Dacă este să ne referim la stabilizarea tensiunii este adevărat că sunt modele care protejează și limitează un pic tensiunea, dar nu este atât de eficient precum este un stabilizator de tensiune.

In ce situații se justifica un UPS?

Probabil ca daca va informati in vederea cumpararii unui UPS sunteti in unul dintre cazurile urmatoare:

 • in zona in care locuiti sunt intreruri frecvente ale alimetarii cu energie
 • v-ati achizitionat un sistem nou, un televizor nou si va este frica sa nu cumva sa fie vreo fluctuatie de curent
 • lucrati cu fisiere importante si nu vreti sa riscati sa pierdeti date, de exemplu, la serviciu avem UPS-uri pe fiecare calculator in parte.
 • gazduiti un server, la comun, cu alti utilizatori
 • tocmai v-ati pus centrala termica si vreti sa nu aveti surprize. Aveți grijă că nu toate UPS-urile sunt ok în această situație.

Mi-ar trebui foarte multe timp ca sa enumar fiecare problema in parte, insa, cele de mai sus sunt cele mai frecvente.

Sfaturi de achizitie a unui UPS

In magazinele online si nu numai gasim fel de fel de modele de UPS-uri. Acestea sunt de doua tipuri:

 • cu management
 • fara management

Din denumire putem sa ne dam seama ca pe cele fara management nu avem cum sa le accesam de la calculator, in timp ce, la cele cu management avem posibilitatea de a ne conecta la ele prin USB, iar acestea pot fi monitorizate destul de usor. Putem afla astfel gradul de incarcare al bateriei, durata de backup, dar si multe alte lucruri.

Inainte de a achizitiona un UPS trebuie sa stim urmatoarele:

Puterea acestuia sa fie mai mare decat puterea consumata de echipamentele alimentate. Atentie la faptul ca puterea unui UPS este data de majoritatea producatorilor in VA (Volt Amperi), iar puterea echipamentelor de calcul este data in W (Watts).

Volt-amperul reprezinta puterea calculata in curent continuu (c.c. sau d.c.), dar UPS-ul scoate pe iesirile lui curent alternativ (c.a. sau a.c.) iar in c.a. puterea este mai mica datorita defazajului dintre curent (intensitate) si tensiune. Pentru a determina puterea aproximativa in Wati a UPS-ului se inmulteste valoarea puterii in VA cu 0.65.

Sa zicem ca avem un UPS cu 1000 VA. Puterea masurata in W va fi egala cu 1000 x 0.65 = 650W. Oricum, eu va recomand sa nu calculati la fix, ci la calculul final sa avem o marja de siguranta 10-15%.

Cum protejam UPS-urile?

 1. In primul rand, UPS-urile functioneaza pe baterie. De obicei, daca este intretinuta corect, poate tine chiar si 5 ani de zile. Trebuie sa avem in vedere faptul acesta consumabila ne poate salva de la multe pierderi. Pretul unei astfel de baterii poate ajunge si la 200 RON, in functie de capacitate, brand, dimensiuni.
 2.  Nu alimentati in UPS consumatori mari gen aspirator, masina de spalat.
 3. UPS-ul trebuie sa fie alimentat la o priza cu impamantare.
 4. In caz ca s-a intrerupt curentul, incercati sa salvati datele importante sau sa inchideti manual echipamentul pentru ca un UPS are o autonomie de maxim 15 minute.

Câteva specificații tehnice, pentru pasionați

Știu că multe persoane nu ajung să citească manualul, așa că m-am gândit să vă adaug câteva specificații de care vă veți lovi la achiziția unui UPS.

Tipul de funcționare în sarcină.

De obicei, se alege valoarea maximă. De cele mai multe ori, în specificații îl găsim în minute. Evident, cu cât este mai mare, cu atât este mai bine. Este logic că, dacă nu ajungem să conectăm decât jumătate de consumatori vom avea o autonomie dublă.

Tipul de conectare

Noi le știm ca alimentare cu 3 pini sau… alimentarea pentru calculator. De fapt și de drept, ea se numește IEC 320. Eu evit astfel de UPS-uri. Nu pentru că sunt mai bune, ci pentru că e mai practic să folosești unul cu mufă Schuko. În plus, la nevoie găsiți foarte repede adaptoare de la Schuko la IEC 320 și invers. Chiar și prelungitoare.

Schuko-C13 -Locking

Mai jos o să vă adaug o poză prin care vă ilustrez cele două mufe, practic… un adaptor.

Tipuri de protecții

Contează foarte mult bugetul. Totuși, pentru UPS-urile ieftine să nu aveți pretenții prea mari. Eu recomand combinația de stabilizator de tensiune alături de un UPS.

Recomandările mele

Înainte de toate trebuie să faceți calculul și să vă luați marja de sarcină pentru a fi totul ok. În prima parte vor fi modelele noi, „la cheie”.

Mustek PowerMust 1000 Line
 • 600W
 • 1000VA
Apc Back UPS
 • 300W
 • 500 VA
nJoy Septu 600
 • 360W
 • 600 VA

Găsim aici și câteva recomandări pentru modele refurbished.

Decât unul nou și slab, mai bine unul trecut printr-o altă mână. Trebuie să vă orientați și să vedeți dacă au acumulatorii buni. Dacă nu sunt ok trebuie să învățați să-i schimbați sau să solicitați ajutorul unui specialist. Nu pot să vă nominalizez un model pentru că ies foarte repede din stoc. Dar mă puteți aborda în secțiunea de comentarii.

Nu este de joacă cu curentul. Dacă nu vă pricepeți, nu vă băgați nasul să vă curentați. Mai ales, dacă sunt de capacitate mare.

E complicat să vă răspund la întrebarea „ce tip de acumulator am nevoie”. Contează foarte mult modelul pe care îl aveți. Unii lucrează cu acumulatori de 12V, alții cu ceva mai mic. Trebuie verificat.Acumulator pentru UPS? Unde găsim?

De exemplu, Mustek-ul meu funcționează cu 2 acumulatori de 12V cu 9AH, legați în paralel.

Va doresc sa aveti parte de cat mai putine incidente, cât mai puține pene de curent. 🙂

23 Comments

 1. Samuel 10 martie 2015
  • Marius Munteanu 27 decembrie 2018
 2. Stefan 26 iulie 2015
  • Yamasha 26 iulie 2015
 3. iuliu19 11 august 2015
 4. Ionut 21 septembrie 2015
 5. Alin 21 septembrie 2015
 6. Armando 18 august 2016
  • Yamasha 19 august 2016
 7. Alexandru 10 octombrie 2016
  • Yamasha 10 octombrie 2016
 8. olteanu mihai 31 octombrie 2016
  • Yamasha 1 noiembrie 2016
   • olteanu mihai 2 noiembrie 2016
    • Cristi 13 decembrie 2017
 9. Liviu 9 decembrie 2016
 10. alex 10 iulie 2017
  • Cupidon 30 octombrie 2017

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.