Monitoare UltraHD. Chiar orice gadget are nevoie de rezoluție 4k?

Monitoarele 4k sunt aici. Din ce în ce mai multe magazine încep să diversifice oferta și să introducă ușor, ușor, monitoarele 4k. Nu stau mai prejos nici cei care vând televizoare. Măcar ei au o scuză: trebuie să mănânce o pâine.

Dar eu mi-am pus mereu întrebarea dacă chiar avem nevoie de monitoare 4k? Chiar putem sesiza diferențele între un FULL HD și un 4k?!

Ați observat că mie îmi plac lucrurile noi, îmi place să testez și să aduc informații noi. Totuși, nu pot să nu observ că televizoarele și monitoarele 4k sunt un moft în anumite situații.

Hai să facem câteva calcule și să vedem dacă ochiul uman poate percepe rezoluția 4k și la ce distanțe. Mă interesează, în primul rând, pentru laptopuri pentru că încep să apară tot mai multe modele cu rezoluție UHD și diagonală de 15.6′.

Cea mai mare problemă este următoarea: omul uman este diferit. Eu văd într-un fel, voi, poate, vedeți diferit, iar dacă lucrați și într-un mediu ce vă poate dezvolta ochii… deveniți tot mai pretențioși. De la un om cu DSLR, până un om care face editare video sau modelare 3d. Percepția imaginii… e schimbată total.

diagonala

Așadar, ar trebui să facem un calcul cu radical. Dacă vă mai amintiți de la matematică, din clasa a 7 a, teorema lui Pitagora. De acolo reiese că diagonala ar trebui să fie egală cu radical din lățime la pătrat și înălțime la pătrat.

4k înseamnă 3840 de pixeli cu 2160 pixeli. Dacă facem calculele ar trebui să avem aproximativ 4406.

Să luăm un monitor de 30 de inchi. Vom calcula PPI, conform wikipedia, și vom observa că rezultă o valoare de ~147.

Ce rezoluție poate percepe ochiul uman?

Repet. Testul este pur teoretic. Sunt mulți alți factori care pot influența ceea ce scrie mai jos. Probabil că cei care studiază în aceste domenii râd de noi.

2 Comments

  1. Grama Razvan Ciprian 28 decembrie 2015
    • Yamasha 28 decembrie 2015

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.