Cum alegem un hard disk portabil(extern)

Sunt un om care face foarte multe poze. Am aparate foto DSLR. Cel mai mic este de 24 megapixeli, cel mai mare este de 36 de megapixeli. Nu vreau să înțelegeți ca o laudă, ci să vă gândiți că stocarea pentru mine este chiar o necesitate.

Și când mă gândesc la stocare vorbesc despre lucruri ce tind a fi profesionale. Hai să le zicem semi-profesionale ca să nu supărăm oamenii din domeniu. O poză RAW din aparatul foto poate ajunge și până la 60-70 de mb, în funcție de cât de multă informație este stocată în acea fotografie. Am nevoie de hard disk-uri cât se poate de performante pentru a putea manipula pozele, pentru a le putea prelucra într-un mediu suficient de bun.

Cei care au evenimente, nunți și alte lucruri conexe cunosc foarte bine lucrurile de care v-am povestit mai sus. S-au tot lovit de probleme cu procesarea materialelor. Și… când ai evenimente pe bandă rulantă… te gândești cum să optimizezi timpul pentru a termina treaba mai repede.

Hard disk-urile rapide sunt scumpe. Nici nu mai pun problema SSD-urilor dacă vorbim despre sute de GB, nu doar de sistemul de operare. Pe de altă parte, nu se descurcă chiar extraordinar cu fișiere mari. Încă este loc de dezoltare a nișei.

Pentru stocare și backup folosesc hard disk-uri portabile. Chiar și la evenimente, descarc fișierele în 2 locuri simultan. Pe lângă faptul că aparatele foto trag simultan pe 2 carduri aceeași informație. Le salvez pentru că nu îmi permit să pierd nimic.

om cu un mini hard disk extern
laptop cu un mini hard disk extern

Într-o vreme încercam să folosesc și serviciile în cloud. Din nefericire viteza de upload nu este cea mai bună în România și singurul cu servicii decente este DIGI STORAGE. Din păcate, 300 de GB nu sunt suficienți pentru mine. Așa ca am rămas cu hard disk-uri externe pentru backup-uri și pe cele interne(4 la număr) să manipulez fișierele de care am nevoie. Acasă, dacă nu mă înșel, sunt cam 20 de TB, iar la serviciu ajung spre 50 de TB de informație.

Haideți să direcționăm discuția spre hard disk-urile externe.

De unde pot achiziționa hard disk-uri externe?

 • eMAG – peste 100 de modele pana la 8TB
 • Altex – modele USB 3.0 si WiFi
 • Flanco – zeci de modele pana la 4TB
 • evoMAG – modele ADATA, Lacie, Samsung, Verbatim
De ce să aleg un hard disk extern și nu un stick USB?

Avem stick-uri din ce în ce mai mari, cu capacități de stocare foarte mari. Găsim, mai nou, stick-uri pe USB Type C la aproape 1000 de euro de până la 1 TB de informație.

Totuși raportul calitate preț nu este deloc în favoarea stick-urilor.

Stick USB portabilHard disk extern
dimensiuni foarte redusestocare mare în raport cu prețul
dimensiuni foarte reduseviteză de transfer mai mare, mai ales cele cu port Type C
mai rezistente la șocuri fiziceconsumă de aproape 10W
fără niciun fel de zgomotmai zgomotoase

Probabil că vom putea găsi la nesfârșit avantaje și dezavantaje pentru acestea. Fiecare dintre noi știe dacă merită să aleagă un stick sau un hard disk extern. Poate, de ce nu, să le aleagă pe amândouă.

Singurul lucru cert, în momentul de față, este că investiția este mai mare pentru un stick de aceeași dimensiune decât a unui hard disk extern.

Câteva criterii de alegere

Intrăm un pic pe tărâmul hardurilor și vom discuta despre caracteristicile principale ce trebuie să le luăm în considerare atunci când ne hotărâm că un HDD extern este potrivit pentru noi.

Eu aș lista următoarele criterii:

 • capacitate de stocare
 • interfață de conectare(porturi și așa mai departe)
 • alimentarea hard disk-ului extern
 • viteza de rotație a hardului
 • dimensiunea acestuia
 • fiabilitatea
La ce aș folosi un hard disk extern?

În mare parte v-am spus la ce folosesc în momentul de față hardurile interne și externe. Totuși, putem să le folosim pentru backup de poze, de filmulețe, de fișiere importante… poate chiar pentru situațiile neplăcute în care trebuie să recuperați datele.

Unii preferă chiar să își facă o bază de date cu filme pe care să le vadă pe televizor. Se pune o întrebare la filmele cu bitrate(calitate ridicată de informație) foarte mare, de exemplu filmele 4k, acolo sunt ceva probleme cu hard disk-urile nu foarte rapide. Am văzut situații în care oamenii dădeau vina pe televizor, el era vinovatul pentru care informația nu se putea citi așa cum trebuie.

Cât de fiabil este un hard disk extern? Care sunt cele mai fiabile branduri?

Întrebările de genul au fost și vor fi. Toată lumea dorește să aibă o componentă de calitate, o componentă care să îl țină pe viață. Din păcate, în momentul de față discutăm despre o consumabilă. Externă de data aceasta. Și cu cât este mai folosită, cu atât sunt șanse să avem probleme pe viitor.

Pe piață nu sunt foarte multe branduri care produc și harduri externe. Testele de fiabilitate de mai jos sunt pentru hardurile obișnuite, nu externe. Dar din punctul de vedere al costurilor mulți le transformă în HDD-uri externe.

teste de fiabilitate pentru 2015
teste de fiabilitate

Dacă înainte aveam destul de multe situații în care garanțiile erau foarte ridicate, imediat după inundațiile care au provocat creșterile de prețuri pentru toată infrastructura de producere a spațiilor de stocare.

De atunci marketing-ul a ajuns să fie mai agresiv din punctul ăsta de vedere. Avem harduri cu 2, 3 ani de garanție, iar producătorii au nișat foarte mult opțiunile: harduri pentru NAS-uri, pentru supraveghere video și așa mai departe.

NAS, informația păstrată în cloud

două modele de Network Attached Storage
două modele de Network Attached Storage

O să aprofundez informațiile despre Network Attached Storage într-un articol separat.

În momentul de față trebuie să știți că NAS-urile sunt soluții de stocare a datelor. Practic, este un mic server pe care puteți să îl manageriați de la distanță, prin rețea sau pe internet. Mai nou vă puteți conecta wireless, prin telefon, cu ajutorul router-ului din casă sau chiar să partajați pentru anumite persoane.

Principial funcționează ca un hard disk extern, diferența este că poate lucra independent și poate fi accesat din mai multe locuri.

Cel mai bun hard extern?

Modele sunt foarte multe. Atât pe piața românească, dar și pe alte piețe. China este o tărâm imens cu o ofertă diversificată. Rămâne de văzut ce alegeți și cât de fiabil este.

Interesante ar fi următoarele:

LaCie Mobile Drive
 • stocare 2 TB
 • USB C
 • 2.5”
WD Elements Portable
 • stocare 1 TB
 • USB 3.0
 • 2.5”
SEAGATE Expansion
 • stocare 1 TB
 • USB 3.0
 • 2.5”

Hard disk extern home made. Cum îl realizăm?

Eram prin 2011 – 2012, în momentele în care nu se știau foarte multe lucruri despre SSD-uri. Atunci am hotărât că este cazul să îmi cumpăr un astfel de dispozitiv. Apropo de asta, aveți aici un articol documentat despre Solid Sata Drive-uri.

Acesta a fost luat imediat după ce mi-am achiziționat laptopul. Eram foarte șceptic și nu voiam să pierd garanția înlocuind un HDD cu un SSD. Voiam să pun SSD-ul în locul HDD-ului și să scot DVD RW-ul. Nu existau caddy-uri, garanția se pierdea așa că am hotărât că este mai bine să transform hardul într-un extern.

Am reușit să fac toată operațiunea printr-un adaptor. Se mai numește și rack extern.

Practic, acesta se conectează la portul SATA și convertește către USB 3.0. Funcționează atât pe hardurile de 2.5′, cât și pe cele de 3.5′. Dacă doresc să îl alimentez pe hardurile mari, de PC, trebuie să folosesc și un alimentator de priză.

Poate că acum, dacă aș alege așa ceva, m-aș fi orientat și spre un conector Type-C.

Are și un defect această adaptare. Nu poți să le transporți decât separat altfel este posibil să strici portul de conectare SATA.

În zilele noastre au apărut modele mult mai deștepte, ce te ajută să pui unitățile de stocare în diferite ipostaze, mai sigure.

un model de rack extern, cu alimentare separată
un model de rack extern, cu alimentare separată și USB 3.0, compatibil cu 2.5′

Nu este deloc diferit față de ceea ce se găsește în anumite hard disk-uri portabile.

Este bine să formatăm un hard disk extern sau nu?
partitie-hdd
ilustrează părțile componente ale unui HDD.

Eu zic că nu. Un hard disk extern ar trebui să fie dintr-o partiție. De obicei, partiționarea se face pentru a diferenția sistemul de operare de celelalte unități de stocare. De exemplu, eu am câte o partiție pentru fiecare hard în parte. Chiar și pentru SSD. Dar lui îi dau dreptul să rămână singur cu sistemul de operare. 🙂

Specificații tehnice detaliate

Dacă mai sus v-am amintit despre criteriile de alegere acum vreau să vă explic ce înseamnă toate acestea.

Capacitate de stocare

Cred că este destul de clar la ceea ce se referă capacitatea de stocare. Cu cât este mai mare un hard disk, cu atât este mai bine. Totuși, prețul crește direct proporțional. Pe piața românească avem variante de până la 6 TB de informație.

Este vorba despre modelul acesta, de la Seagate.

Au apărut pe piață și modele cu SSD. Raportul preț versus informație stocată este total diferit față de hard disk-urile cu platane. Totuși, vitezele sunt mult mai mari.

Interfața de conectare

Așa cum spuneam și mai sus, încep să ajungă și la noi modele cu noul port USB. Totuși, în afara acestui port mai avem de-a face și cu următoarele:

 • conector fireware – cele mai bune sunt cele de 800
 • conector thunderbolt
 • conector USB. Există USB 2.0 și USB 3.0. Cel 2.0 transferă cu 30 de MB/s, pe când unul cu USB 3.0 poate ajunge și la 100 MB/s
 • conector eSATA(External Serial Advanced Technology Attachment) – cred că numele spune tot. Practic, este vorba despre un port extern de SATA. Acesta poate rula cu 5V sau 12V, iar viteza este fix cât cea de SATA, adică 6 Gbit/s. Mai multe detalii despre conectorul eSATA găsiți aici.
 • conexiune WiFi – sunt mai noi apărute. Le-am putea numi chiar și sisteme bazate pe NAS. Practic, este vorba aproape despre același lucru. Nu sunt tocmai ieftine, dar pentru cine are buget de așa ceva, merită.
Alimentarea hardului

Așa cum vedeți și în paragraful anterior aveți nevoie de 5V sau de 12V pentru a alimenta un hard disk. Dacă avem unul mic, de 2.5′, se poate alimenta direct de la portul USB.

alimentarea unui hard disk extern improvizat
 alimentarea unui hard disk extern improvizat

Ca bonus, haideți să vedem cum lucrează un hard disk. Niște băieți s-au gândit că e ok să facă un slow motion cu așa ceva.

9 Comments

 1. Mihai 1 ianuarie 2017
  • Yamasha 17 ianuarie 2017
 2. Doru 23 iunie 2017
  • Yamasha 23 august 2017
  • Sorin 5 decembrie 2017
   • Yamasha 10 martie 2018
 3. Andrei 23 august 2017
 4. negoita adrian 27 aprilie 2018
  • Yamasha 30 octombrie 2018

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.