Putem rula un calculator fără hard disk?

Cred că discuția poate începe direct cu un răspuns. Și, ca să vă stric suspansul… eu răspund direct cu da. Se poate să pornești un calculator chiar și fără hard disk și chiar poate funcționa fără prea multe probleme.

Sigur, cei răutăcioși ar putea spune că au SSD, nu mai au nevoie de hard disk, așa că pot rula foarte ușor un sistem de operare și câteva programe de pe un SSD.

Dar dacă n-ar fi nici acesta?

Dacă facem un pas și căutăm în biblioteca internetului vom observa că primele calculatoare n-au avut nici atunci un hard disk. Și, fără să stăm prea mult pe gânduri, cred că nu erau nici pe atunci sisteme ce aveau la bază SSD.

Sigur, pe atunci rulau sisteme de operare instalate direct pe floppy disk. Probabil că cei născuți după anii 2000 nu au prins această unitate de stocare pe care puteai să pui Windows 3.1 pe câteva diskete sau Windows 95 pe câteva unități. 1.44 mb puteai stoca pe o dischetă.

Ideea este că, tehnic, se poate. Chiar și noile sisteme de operare sunt pregătite de acest lucru. Windows 10 are opțiunea Windows To Go cu care poți face un stick bootabil și să rulezi sistemul de operare doar de pe stick. Fără hard disk, fără alte unități de stocare.

Desigur nu numai Windows-ul este pregătit de așa ceva, ci și orice alt sistem de operare. Dacă ne gândim bine, chiar și antivirușii care bootează de pe DVD sunt la bază tot sisteme de operare. Așadar, ar putea folosi un calculator chiar și fără hard disk.

7 Comments

 1. Alex Hiten 21 iunie 2017
  • Yamasha 21 iunie 2017
 2. Sorin 21 iunie 2017
  • Yamasha 21 iunie 2017
   • Sorin 21 iunie 2017
    • Yamasha 21 iunie 2017
 3. Edy 4 august 2017

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.