Procesoarele AMD sunt mai ieftine decât cele de la Intel?

Am putea spune cuvinte mari despre AMD, la fel am putea spune și despre Intel. Sigur, niciuna nu s-ar potrivi în contextul actual, în care este un întreg scandal privind securitatea și performanța procesoarelor.

Atât AMD, cât și Intel se chinuiesc să repare niște probleme hardware, cu update-uri de firmware. Practic, ceva probleme hardware rezolvate cu software. Nu se pupă, nu?

Trecând peste aceste lucruri, mă gândeam că am rămas un pic cam în urmă cu ceea ce se întâmplă pe piața de procesoare. E vina mea, dar sper să recuperez anul acesta și să vă propun subiecte mai interesante. Să nu mai căutăm scuze, totuși.

AMD, în 2017, a reușit să renască. Au propus procesoare adaptate la cerințele pieței. Intel a tatonat și a scos CoFFee Lake, ceva procesoare mai bune decât cele de la AMD.

Totuși, ideea discuției ar trebui să fie alta. În trecut, știam că AMD e mai ieftin. Știai că nu vrei procesor puternic, iar băieții îți ofereau calitate la preț mic. Probabil 8350 a fost cel mai vândut procesor al lor.

Vremurile au trecut, tehnologia a evoluat, iar Ryzen pare că nu e atât de ieftin. Comparațiile se văd și în poza de mai jos:

Observăm că cei de la AMD aveau în septembrie prețuri de 500$ pentru 1800x, undeva pe același nivel cu Intel. Iată că abia acum, după luni bune de la lansare, avem prețuri ceva mai joase decât Intel. În plus, această scădere de prețuri eu tind să cred că ar trebui să o punem în context cu lunile următoare în care Ryzen 2 își va face apariția.

Așadar, putem să mai vorbim de AMD ca fiind mai ieftini? Eu zic că nu se mai pune problema de așa ceva, poate chiar nici despre performanță. Ambii producători au ajuns să se dueleze pe procente cât mai mici de performanță.

8 Comments

 1. Constantin 8 ianuarie 2018
  • Yamasha 8 ianuarie 2018
   • Constantin 8 ianuarie 2018
   • MarianB 8 ianuarie 2018
    • Yamasha 8 ianuarie 2018
     • Marian B. 11 ianuarie 2018
    • mihgabriel 8 ianuarie 2018
 2. `Dragos G. 12 ianuarie 2018

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.