Probleme intalnite la editarea video

In acest articol vreau sa discutam despre problemele pe care le întâmpinăm in editarea video. Fac si eu editare de ceva timp, știu cu ce se mănâncă, întâmpin si eu probleme ca oricare dintre voi.

De ceva timp am testat si eu pluginuri custom, pluginuri optimizate si mai putin optimizate care ne pun piedici atat la randare, cat si la exportul fisierelor.

Ma gandesc chiar si la solutiile de compromis, lucruri care se fac foarte usor in After Effects, dar pe care, din cauza timpului si poate a fricii ca nu ne descurcam in After, preferam sa le instalam si sa le folosim in Premiere Pro sau in alte programe de editare video asemanatoare.

Avem parte de pluginuri bazate pe CPU, care pur si simplu rup calculatorul in doua, dar si pluginuri GPU care, cu ajutorul CUDA, ne fac viata mult mai usoara.

Totusi, noua generatie de placi video de la nVIDIA a schimbat algoritmul pentru CUDA, iar Adobe, asa cum ii stim, nu au raspuns afirmativ la update-ul lor. Probabil ca in Adobe CC 2015 vor fi facute schimbarile prin care sa ne putem folosi de tehnologia CUDA. Acest lucru este strict valabil pentru cei care au placa video nVIDIA din seria 9, adica 970, 980 GTX.

Cele mai dese probleme intalnite de mine

Tehnologia avansează rapid, atât pe partea de video, cât si pe partea hardware. E oarecum o perioada de tranziție. Nu se mai filmează analogic, ci pe carduri sau chiar pe SSD-uri.

DSLR-urile sunt ieftine, dar au si multe inconveniente. Compresează imaginea foarte mult, iar procesarea se face destul de greu. Chiar printre unii a aparut un mit, o  gluma, daca vreti: wow, dar ai calculator atat de puternic pentru a monta imagini de pe DSLR? Ok, pe mirrorless lucrurile stau din ce mai bine, dar mai durează un pic până se maturizează tehnologia.

Sigur, trecem acum repede pe 4k, dar va fi si mai mare nebunia. Luam cate un C200 si facem selfie in baie. Nimeni nu se gândește la creație, nimeni nu se gândește cum sa facă o poveste dintr-o filmare, cum sa surprindă cele mai bune cadre si cele mai interesante momente, ci cât de clar se vede.

Apoi vine acasă si încearcă sa proceseze imaginea cu fel de fel de sisteme tot mai vechi, care nu sunt echilibrate si… evident: alergate! Cea mai ieftina placa de baza, cea mai ieftina sursa si 10 harduri. Si te întrebi de ce sughiță sistemul.

Pe lângă acele configurații defectuoase, dacă le pot numi asa, mai avem parte si de pluginuri neoptimizate, de care spuneam mai sus.

5 Comments

 1. DAN MIHAILA 25 noiembrie 2017
  • Yamasha 25 noiembrie 2017
   • DAN MIHAILA 28 noiembrie 2017
    • Yamasha 28 noiembrie 2017
     • DAN MIHAILA 28 noiembrie 2017

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.