Cel mai ieftin HDD extern

Avem nevoie de spațiu oricum ar fi. In ultima perioada se pune tot mai mult pretul pe gadgeturile care se pot transporta usor. Oamenii ușor, ușor, aleg sa isi ia laptopuri, in loc sa continue cu vechile calculatoare.

Mi-am tot spus parerea pe aici, tot cred ca este mai util un calculator daca lucram de acasa, dar… nu putem sa alegem noi. E treaba fiecaruia, face cum crede de cuviinta. Pentru cei care au nevoie de mobilitate, de transport mare de fisiere dintr-o parte in alta, trebuie sa aleaga variante externe. Vorbim de tehnologia NAS – Network Storage.

Cum alegem cel mai ieftin hard disk extern?

Eu, înainte de a-mi lua un hard disk extern, ar fi curios să văd design-ul acestuia. Mă interesează să fie cât de cât micuț și să-l pot transporta în condiții decente.

HDD-mufe
conectorul clasic al unui hard disk

Cu cât este mai ieftin, cu atât vom reduce din funcționalități și din performanță. Trebuie să aveți clar în minte lucrul ăsta. Nimeni nu vă dă gratis, toți vor să facă profit. Altfel angajații nu vor avea salarii și vor pleca acasă.

Conectivitate

Se tot face vâlvă pentru noul port USB. Momentan nu s-a adoptat la nivel critic, dar le vedem ușor, ușor pe piață. Sper să se tragă linie și să le putem folosi la un moment dat. Apropo de acesta, iată aici un articol foarte interesant despre noul conector.

Cele mai comune sunt cele pe USB 2.0 și 3.0.

Ca idee, transferul de fișiere pe 2.0 este în jur de 30 de MB, iar pe 3.0 ajunge până la 100 de MB.

Fiabilitate

Sigur că ne punem problema de multe ori: ce hard disc să cumpăr? Ce Brand?

Eh, situația este următoarea:

 • Seagate
 • Western Digital
 • Toshiba
 • Hitachi

Cam ăștia sunt producătorii de hard disk-uri externe. Chiar dacă în exerior ar fi altă siglă, în interior găsim unul dintre cele de mai sus.

Eu aș miza pe Hitachi și pe Western Digital sau Seagate. Toshiba au cam dat rateuri în momentele cheie. De altfel, au rata de retur cea mai mare.

Daca nu sunteti atat de nebuni ca mine dupa performanta puteti sa va alegeti un hard disk ieftin din magazinele online. Daca il folositi doar pentru backup, nu are rost sa cumparati unul de 7200 RPM, eu zic ca este suficient unul de 5400 RPM si cu spatiul de stocare mare, cat sa va satisfacă nevoile. M-am uitat putin pe ofertele de harduri extern si am gasit urmatoarele:

Daca aveti nevoie de mai mult spatiu de stocare cred ca mai bine va îndreptați spre variantele de 2 TB pentru ca sunt diferențe mici, de 70-80 RON. Eu cred ca merita.

La acestea de 2 TB cred ca se poate face o diferențiere, cel putin varianta de la Seagate este mult mai ok.

Rămâne ca voi sa va decideți. Chiar, văd că apar tot mai multe modele, chiar și cu 16 TB de stocare. Rămâne de văzut care este procedura în momentul în care sunt probleme și trebuie recuperate datele. Evident că prețul este destul de mare.

6 Comments

 1. Vladut 17 martie 2013
  • Administrator 20 martie 2013
 2. Flavius 5 decembrie 2015
  • Yamasha 5 decembrie 2015
 3. Bogdan 21 februarie 2019
  • Yamasha 22 februarie 2019

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.