Merită să facem trecerea spre 8k? Avem hardware pregătit?!

Vorbeam, în articolele trecute, despre monitoarele ultrawide. Acestea au rezoluție apropiată de monitoarele 4k.

Încă sunt de părere că trebuie să așteptăm noi generații de plăci video care să merite atenția în cazul în care dorim să ne orientăm spre un PC care să poată emită pretenții pentru tehnologia 8k.

Jocurile, așa cum le știam noi, cu multe FPS-uri, nu ne lasă deloc în pace. Nu vom avea rezultate bune nici în SLI sau Crossfire. Pentru cei care nu știu SLI este modul de conectare a unei plăci video nVIDIA, pe când Crossfire este termenul folosit de către cei de la AMD.

Aveți mai jos câteva benchmark-uri pentru a vedea cât de competitiv este un calculator performant:

  • I9 generația a 9 a
  • AMD 590
  • SSD Samsung 970
4k-fps1
4k-gpu-load2
4k-gpu-load_4
4k-fps

Eu zic că încă nu suntem pregătiți pentru așa ceva. Sigur, așteptăm să se finalizeze și noile generații de procesoare, de plăci video despre care vorbeam aici. Probabil că, pentru jocuri, chiar și directx 12 va avea impact direct.

Însă, cu hardware-ul actual, nu cred că merită să ne orientăm spre 4k. Mai ales din privința omului care dorește calitate. Putem aștepta până se dezvoltă tehnologia acceptabilă pentru a ne putea fluent, pe televizoare 4k.

Sigur că și eu îmi doresc să nu mai stau cu 2 monitoare, să depășesc 1080p sau chiar 1440p, dar hardware-ul existent nu permite lucrul acesta.

jocuri

Un alt test făcut cu plăcile video high end, practic cele mai performante plăci video ale momentului, ne arată că nu suntem încă pregătiți pentru 4k. Testele au fost făcute pe o configurație Skylake, în jocul The Witcher 3.
Cele mai multe FPS-uri sunt obținute de 980 TI.

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.