Dacă îți iei un calculator cu MAC OS X și îți pui un SSD aftermarket trebuie să activezi TRIM

Acum ceva timp câțiva colegi m-au întrebat despre compatibilitatea între MAC OS X și SSD-uri. Nu am știut ce să le răspund, nu am găsit pe vremea aceea informații utile în sensul acesta.

Marea problemă se pune în momentul în care avem nevoie de funcția TRIM. Despre importanța acesteia s-a tot discutat pe aici, nu are rost să despic firul în 20 și eu.

Se pare că cei de la Apple aleg să activeze TRIM doar pentru gadgeturile care au din fabrică SSD-uri.

Dacă vreți să adăugați un SSD aftermarket pe un sistem de operare bazat pe MAC OS X va trebui să activați, manual, această funcție. Neactivarea acestei funcții face ca SSD-ul să se strice mult mai rapid.

Pentru versiunile mai vechi este dificil să activați TRIM, însă dacă aveți 10.10.4 sau o versiune superioară puteți să activați printr-o singură comandă.

Activare TRIM în MAC OS X Yoseminte

ssd kingston mac os x

Pentru a activa TRIM trebuie să deschideți terminalul(command+Space și apoi scrieți terminal și apoi dați Enter). În linia de comandă vom scrie linia următoare:

sudo trimforce enable
TRIM

Sistemul de operare te va întreba dacă ești sigur că vrei să faci operațiunea și te va pune să introduci parola de administrator.

Imediat după ce vei confirma cu Y(Yes) calculatorul se va restarta iar TRIM va fi activ. Dacă vreți să nu mai fie activ TRIM va trebui să dezactivați prin altă linie de comandă.

sudo trimforce disable
dezactivare-trim

Din punctul meu de vedere ăsta este unul dintre marile dezavantaje ale MAC OS X-ului. Dar, băieții, probabil că fac asta pentru a scoate un ban în plus, pentru a face vânzări propriilor gadgeturi.

12 Comments

 1. Luca Man 9 august 2015
  • Yamasha 9 august 2015
 2. Darius 30 septembrie 2015
  • Yamasha 30 septembrie 2015
 3. Mihail 28 octombrie 2015
  • Yamasha 28 octombrie 2015
 4. Mihail 28 octombrie 2015
  • Yamasha 28 octombrie 2015
 5. Marius Nica 31 octombrie 2015
 6. lliliac.alb 3 ianuarie 2016
  • Yamasha 3 ianuarie 2016

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.