Cum știm că un SSD va crăpa?

Iată că ajungem în punctul în care SSD-urile încep să crape. Deja sunt pe piață de 7-8 ani de zile anumite modele și încep să treacă de zona de maturitate, încep să treacă spre zona periculoasă, cea în care se strică.

Așadar, în rândurile următoare o să discutăm despre cum observăm că un SSD nu mai funcționează corect și este cazul să alegem un alt model.

Știu, s-au ieftinit foarte mult SSD-urile, dar niciodată nu este suficient de ieftin pentru cei din România. Poate că ar trebui să fie gratuite. Sau chiar să fii plătit pentru acestea. Sunt răutăcios, știu!

SSD-ul are rost, dar este greu când pierzi datele. De fapt și de drept, nu prea poți. Totuși, poți să te aștepți la momente în care SSD-ul începe să dea din greu. Și, din păcate, nu avem chiar aceleași simptome ca la un hard disk normal, cu platane. Acolo cârâie cu o lună înainte, începe să copieze tot mai greu, dar apuci să faci backup dacă ești suficient de atent. De multe ori, problemele apar în timp încât poți face un backup pentru lucrurile importante.

Mie îmi este teamă de momentele în care SSD-ul de pe laptop se va strica. Pe desktop am mai spus pe aici că lucrez cu combinație de 3 HDD-uri și un SSD pentru cache și sistemul de operare. Nu ar fi mari daune.

hard-disk-probleme

Dar pe laptop mai am câte un proiect în lucru, câte un backup recent.

Simptomele unui SSD înainte de a crăpa

 • viteze mici de transfer, din ce în ce mai mici
 • date corupte – copiezi ceva și observi că nu îl poți folosi. La video, dacă nu folosiți VLC este cel mai simplu să observați lucrurile acestea
 • erori la bootarea sistemului de operare – trebuie avut în vedere că multe erori sunt și din cauza sistemului de operare. Să nu fim mai paranoici decât trebuie, totuși.
 • SSD-ul va deveni Read Only
Cum putem repara un SSD sau un HDD?

Eu unul aș încerca să regenerez sectoarele doar pentru o perioadă scurtă de timp, cât să îmi copiez datele în siguranță. Apoi nu aș mai risca să fac lucrul acesta. Lucrez cu proiecte mari, nu pot să pierd date importante.

La SSD este foarte greu sau chiar imposibil să recuperezi datele. Un program interesant este TeskDisk. Mai sunt și alte programe de recuperare, dar nu fac mare lucru pe flash-uri.

Cei mai câștigați, din punctul ăsta de vedere, sunt cei care au garanție. Îl pot trimite acolo și ar trebui să se rezolve rapid.

Mi-ar plăcea să veniți în ajutor și să vedem cu ce alte probleme v-ați întâlnit, dacă v-a crăpat SSD-ul.

7 Comments

 1. Alin CM 19 octombrie 2016
  • Yamasha 19 octombrie 2016
   • Alin CM 19 octombrie 2016
    • Yamasha 19 octombrie 2016
 2. Costelica 7 decembrie 2016
 3. catalin 2 martie 2017
  • Yamasha 4 aprilie 2017

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.