Cum se comportă nVIDIA Pascal în Premiere Pro CC 2015.3. Avem nevoie de dual GPU?

De-a lungul timpului, v-am propus articole interesante despre plăcile video, despre cum se comportă acestea în diferite programe de editare. Știți că și eu fac la rândul meu editare video și că mă interesez cât pot de mult de cum se comportă acestea pe noul hardware.

Până acum am avut la teste doar modele de laptopuri bazate pe Skylake, DDR4 și seria 9. În curând voi primi și câteva modele cu noua generație de plăci video. Mai exact un laptop cu I7 Skylake și 1080 de la nVIDIA. O minunăție.

camera-video

Pe de altă parte, Adobe ne-a arătat că poate să nu fie compatibil cu noul algoritm CUDA al plăcilor video nVIDIA. Pur și simplu, nu i-a interesat să le dezvolte. Asta chiar dacă ați activat manual placa video.

Testele de mai jos sunt realizate cu Premiere Pro 2015.3 pentru a vedea performanțele plăcilor video, dar și cât de mult contează acestea în editarea video.

Din capul locului vă spun că testele nu îmi aparțin, dar cred că putem să le interpretăm foarte bine împreună.

Așadar, configurația de mai jos este una bazată pe un procesor puternic, pentru care puțini dintre noi vom avea buget vreodată. Este vorba de LGA 2011. Dar putem să presupunem faptul că „zboară” la randat în momentul în care avem filtre de colorizare pe imagine.

ComponentăGenerație
Placă de bază:Asus X99 Deluxe II/U3.1
CPU:Intel Core i7 6950X 3.0GHz (3.4-4.0GHz Turbo) Ten Core
RAM:4x Samsung DDR4-2133 32GB Non – ECC Reg. (128GB total)
Stocare:Samsung 850 Pro 512GB SATA 6Gb/s SSD
Sistem Operare:Windows 10 Pro 64-bit
Sursă:EVGA SuperNOVA 1200W P2
Software:Premiere Pro CC 2015.3

La teste s-au folosit bruturi de la camerele cinematice RED 4k, respectiv 6k. S-au folosit și materiale ProRes 4K, dar și 1080P H.264/CineForm
4K H.264/CineForm. Practic, cele mai folosite codecuri pentru editare video.

S-au testat în clipuri a câte 60 de secunde, cu tranziții simple ce au fost aplicate la fiecare tăietură, ceva efecte bazate pe Lumetri și un logo vectorial aplicat pe material.

Export FULL HD – o singură placă video pe sistem

Premiere-Pro-1080p

Așa cum era de așteptat, cea mai lentă a fost 1060 GTX. Dar asta pe filmări de la camerele video cinematice. În rest, se observă diferențe minore sau aproape deloc la export, semn că placa video nu duce greul când vine vorba de randarea materialului, ci mai degrabă te ajută în timeline.

Export FULL HD – 2 placă video pe sistem

Premiere-Pro-1080p-dual-GPU

V-ați fi așteptat ca diferențe să fie majore, nu? Iată că și aici se dovedește, ceea ce știam din jocuri. Nu ai dublu performanță dacă ai dual GPU. Ok, fișierele de la camerele RED sunt un pic diferite, dar DSLR-urile și camerele video pe care le folosim noi nu prea pun dificultăți.

Din punctul meu de vedere, aș ignora complet tot ce înseamnă dual GPU. Este posibil ca directx 12 să fie ceea ce trebuie și să se simtă diferit în performanța de zi cu zi. Momentan, nu este cazul să investiți în mai multe plăci video.

Export 4k – o singură placă video

Oamenii devin tot mai interesați de 4k. Totuși, cred că mai mult se folosește downscalling la FULL HD. În rest, nu cred că piața încă cere noul format. Sigur, e bine să oferi calitate, dar mulți s-au întors cu materialul că nu e funcțional chiar și după C100.

4k-single-GPU

Și testele de mai sus ne arată că diferența este prea mică pentru a fi luată în considerare o placă video performantă.

Export 4k – 2 placi video

Ai crede că 4k, că îți trebuie 2 plăci video ca să faci treaba mai bună. Se pare că trebuie căutat în altă parte pentru performanță. La SSD, la procesor, la memoria RAM, dar nu la placa video. Bine, dacă alergi după 2 secunde la export poți investi și în hardware mai performant. Dar odată cu instalarea și altor programe, odată cu Windows-ul vechi, e posibil să nu mai fie cazul ideal, de mai jos.

dual-GPU

Render Preview

Diferențele sunt exact pe invers față de export. În afară de ProRes 4k, cam toate au reușit să genereze preview-uri la aceeași viteză.

render-preview
render-preview-dual-gpu

Am concluzionat pe decursul articolului, dar subliniez și acum:

 • nu aveți de ce să investiți în dual GPU decât în foarte puține situații
 • nu contează foarte mult dacă o placă video exportă 4k sau FULL HD
 • codecul video al camerei este cel mai important criteriu atunci când vă alegeți o cameră video, un sistem de editare video.

11 Comments

 1. Florin 2 septembrie 2016
  • Yamasha 2 septembrie 2016
 2. Emy 2 septembrie 2016
  • Yamasha 3 septembrie 2016
   • Emy 3 septembrie 2016
   • Emy 10 septembrie 2016
 3. Cosmin 19 septembrie 2016
  • Yamasha 21 septembrie 2016
   • Cosmin 21 septembrie 2016
 4. Adrian 10 iulie 2018
  • Yamasha 11 iulie 2018

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.