Cum alegem sursa de alimentare pentru calculator?

Articolul referitor la plăcile video, la cum alegem o placa video m-a făcut sa ma îndrept si spre un articol referitor la sursele de calculator. Sunt foarte multe persoane care nu se orientează spre o sursa de calitate, iar apoi se întorc pe forumuri ca le merge greu calculatorul sau, in cel mai rău caz, deloc.

Este adevarat ca toata lumea doreste sa isi faca un calculator cat mai puternic, cu costuri cat mai mici, dar trebuie sa avem in vedere si curentul. Ganditi-va la o masina, daca ii bagati benzina de care trebuie va functiona OK o buna perioada de timp, insa daca incepe sa adaugam combustibil de proasta calitate, motorul va functiona din ce in ce mai prost, iar durata de viata a lui va fi mai mica.

Oarecum la fel se intampla si cu sursa de calculator, ea este componenta calculatorului ce face legatura cu exteriorul, ea transforma tensiunea alternativa de la reteaua electrica(in cazul nostru priza) in curent continuu.

Ce transformari face sursa?

Daca sunteti din Romania, stiti foarte bine ca in prize avem 230V in cele mai multe cazuri. Calculatorul a fost construit sa foloseasca -12Vcc, 12V, 5V, 3,3 V. Acest semnal il avem in mufele de conectare pentru placa de baza. Aveti mai multe detalii aici

Asadar, putem spune ca o sursa de calculator este un dispozitiv care transforma 230V ai prizei in tensiunile necesare pentru a rula in conditii optime un calculator.

Fiind o piata libera, o piata cu foarte multa libertate din piata chinezilor, s-a dovedit ca avem parte din ce in ce mai mult cu produse care se strica repede, cu produse de proasta calitate, care nu respecta nicio regula. Se vrea a fi o societate de consum, asadar piesele se fac tot mai proaste, tocmai pentru a fi cumparate tot mai des.

Dacă o sursa de alimentare se alege de la început de calitate poate tine chiar si 10 ani sau chiar mai mult. O sursa de calitate înseamnă si fiabilitate. In ultima vreme s-au dezvoltat fel de fel de surse, cu foarte multe protecții care protejează componentele din calculator de fluctuațiile de tensiune. Atenție, însă, dacă aveți probleme mari cu electricitatea, trebuie sa luați in calcul varianta unui stabilizator de tensiune sau a unui UPS.

Cum alegem o sursa pentru calculator?

Desi pentru unii poate parea ceva banal, alegerea unei surse nu este intotdeauna cel mai usor lucru. Putem alege cea mai ieftina sursa, numite si pocnitoare, insa, in timp, se va observa ca acestea consuma mult mai multi W, ca zgomotul produs de ventilatoare este foarte mare, asadar nu se poate pune problema de sursa silentioasa, de eficienta acestea si asa mai departe.

recomandare sursa calculator

In momentul de fata sursele respecta anumite standarde. Vedem peste tot reclame cu ATX 2.1, 2.2 sau ATX 2.3.

Care este diferenta dintre ATX 2.3 si ATX 2.4?

Standardul cel mai nou este ATX 2.4. Acesta are eficienta 80+, iar vechiul standard 2.3 are 75+ eficienta. Asadar, cu cat este mai eficienta sursa, cu atat va consuma mai putini W. Mai multe detalii interesante gasiti pe Wikipedia.

Ce inseamna eficienta sursei?

Eficienta sursei inseamna procentul puterii pierdute in conversia din AC in DC. O sursa cu eficienta 80+ este capabila de eficienta minim 80% la o incarcare de 20%, 50% si 100% cu PFC mai mare de 0.9.

Instalarea sursei de calculator

Este foarte simplu de realizat. Nu aveți nevoie decât de o șurubelniță și de un locaș în carcasă. E aproape plug & play. Mai jos aveți o sursă modulară gata de asamblat.

Sursa de alimentare – specificatii

O sa incerc sa explic pe cat se poate criteriile de alegere a unei surse de alimentare pentru calculator. Ce trebuie sa stim cand luam o sursa?

Din punctul meu de vedere trebuie sa avem in vedere urmatoarele:

 • puterea sursei
 • ventilatoarele si cat sunt de silentioase acestea
 • protectiile pe care ni le ofera sursa
 • rail-urile
 • conectorii sursei de alimentare
 • filtre de retea
 • eficienta sursei de alimentare
 • modulara sau nemodulara
 • brand
 • certificările sursei de alimentare

Cam acestea sunt principalele criterii dupa care ar trebui sa alegem o sursa de alimentare. In randurile urmatoare o sa incerc sa explic, pe intelesul tuturor, cam ce inseamna fiecare dintre acestea.

Puterea sursei

Cred ca ati auzit de multe ori, la foarte multe persoane ca „daca iti iei o sursa de 800W, o sa ti se invarta contorul si o sa platesti foarte mult curentul”. Este oarecum gresita gandirea aceasta. Calculatorul isi ia curent atat cat are nevoie. Dar am discutat mai sus despre eficienta sursei. Este posibil ca atunci cand o sursa de 800W sa aiba o eficienta scazuta la un consum de 200W. Atunci este posibil sa creasca un pic consumul. Exista si un avantaj al acestor surse mari. O sursa de 800W la un load de 200W este mai silentioasa decat una de 300W la un load de 200W.

Pentru a intelege mai bine, daca avem o sursa de 1000W aceasta trage curent din priza 1200W, iar restul sunt pierderi. Inseamna ca sursa aceea are o eficienta de 80%.

Ca sa putem estima cat de mult consuma o sursa trebuie sa facem un calcul inainte. De obicei, se cauta in specificatiile producatorului cam cat consuma componentele pe care dorim sa le achizitionam. Si pentru ca am zis mai sus ca o sursa ne poate functiona ani buni daca o intretinem si achizitionam una de calitate, va recomand sa depasiti cu 50-100W calculul final in alegerea unei surse. Este posibil ca, dupa 1 an de zile sa adaugati un BluRay, sa mai puneti un hard sau o noua consumabila.

Ventilatoare

Mi se pare normal ca oamenii sa caute surse silentioase, care sa nu faca prea mult zgomot. De cele mai multe ori racirea surselor se face activ, cu aceste ventilatoare. Daca vom cumpara o sursa de brand, de cele mai multe ori vom avea parte si de o racire buna, silentioasa.

coil noise sursa
sursă de alimentare desfăcută, posibil coil noise

Este bine sa achiziționam surse cu ventilatoare mari, de 120 mm, pentru ca sunt mai mari si… evident, mai silențioase. Unele surse non brand, poate chiar si cele de brand, dar mai ieftine, după o perioada de folosire încep sa aiba Coil Noise.

Acesta este „bâzâitul” din sursa. El apare din cauza izolatiei proaste a bobinelor din sursa. De obicei, ele sunt izolate cu o pasta de producatorul sursei, iar in timp, daca prinde praf, daca nu sunt bine izolate, zgomotul produs de sursa se mărește. Asta nu înseamnă ca dacă zgomotul produs de sursa se mărește, aceasta trebuie înlocuită. Nu, veti putea sa o folosiți in continuare, însă este recomandat sa o recondiționați, sa ii curățați praful, dar sa aveți grija sa nu stricați bobina, condensatorii, convertoarele, etc.

Protecții

Standardul 2.2 a introdus noi protectii precum cele de supratensiune, supracurent, scurtcircuit si supraincalzire. De multe ori pe acestea nu le veti gasi in specificatii, daca este o sursa minim ATX 2.2.

Rail-uri

Un rail este un „canal de livrare” a tensiunilor. Este unul dintre cele mai importante lucruri la care trebuie sa ne uitam cand alegem o sursa. In momentul de fata avem surse cu un singur rail, dual rail, chiar si quad rail.

Cele obișnuite sunt single rail, mai nou entuziaștii aleg si dual rail. Quad rail si dual rail sunt folosite cel mai des de cei care fac overclock sau configurații SLI/crossfire. Dacă doriți sa știți mai multe referitoare la rail-uri, va puteți documenta aici.

Daca o sursa nu are minim un conector de 6 pini, iar voi tocmai ati cumpărat o placa video care are nevoie de o astfel de conexiune de 6 pini, nu încercați sa o folosiți pentru ca vor fi probleme la sursa. La iesire ar trebui sa aveți pe sursa minim 25A pe rail (50 A daca este dual rail)

single rail vs dual rail
single rail vs dual rail pentru cei care se descurcă cu electronica

Conectorii sursei

In momentul in care alegem o sursa trebuie sa fie foarte clar in mintea noastra ce trebuie sa alimentam. Putem chiar sa ne luam o marja de cabluri, pentru viitor. Daca vom alege o sursa modulara cu atat mai bine. Nu ne vor deranja cablurile in plus. Aveti aici un articol detaliat despre conectorii sursei de alimentare.

conector pentru placa video
conector pentru placa video

Filtre de rețea

Acest lucru este pentru pretentiosi. Dar eu nu am intalnit la sursele noi, chiar nici la cele vechi n-am sesizat. Daca riplul este mic cel mai probabil nu veti avea zgomot de fundal(brum) pe sunet in momentul in care ascultati muzica. Din pacate nu prea poti sa stii ce cumperi, doar sa intrebi pe cei care au mai avut asemenea sursa. Se poate rezolva cu inlocuirea sursei sau cum adaugarea unei placi de sunet PCI. Oricum, lucrurile acestea se „aud” diferit de fiecare ureche in parte.

PFC activ sau pasiv

PFC(Power Factor Correction) este un atribut al sursei pentru a reduce pierderile. In ultima vreme tentindele sunt de a reduce pierderile, iar in Uniunea Europeana exista o recomandare prin care sursele sa aiba aceasta facilitate.

Cu cat eficienta sursei este mai buna, cu atat aceasta face mai putina risipa de curent, astfel factura devine din ce in ce mai mica.

Raportul dintre puterea reala si cea aparenta poarta numele de factor de putere si poate lua valori intre 0 si 1. Pentru o sursa cu PFC pasiv, aceasta ia valori intre 0,7 si 0,75, iar daca depaseste 0,8 inseamna ca are eficienta buna. La sursele cu PFC activ se poate ajunge la o eficienta de 0,95-0,99.

Eficienta sursei de alimentare

Peste tot gasim acest titlu. In momentul de fata o sursa de alimentare este eficienta intre 70-80%. Mai nou apar denumiri de genul Golden, Bronze cu certificari 80+ si asa mai departe. Acestea ne ajuta sa vedem cat de eficiente sunt sursele pe care urmeaza sa le achizitionam. Va sfatuiesc sa va interesati inainte de a alege o sursa, eventual sa cautati review-uri pentru ca ce scrie pe eticheta nu corespunde intotdeauna cu realitatea.

certificările surselor de alimentare conform wikipedia
certificările surselor de alimentare conform wikipedia

Sursa modulara sau nemodulara

O chestie de marketing care a prins, dar si un lucru bun pentru cei care doresc sa faca wire management decent. In cazul in care aveti foarte multe harduri de bagat, eu am 3 harduri+SSD, DVD RW, Bluray player, nici nu se pune problema de o sursa modulara pentru ca am foarte multe de adăugat.

Practic n-as avea de unde sa scot cabluri, chiar mi-ar mai trebui. Daca știți ca nu veți adăuga prea multe componente, va recomand sa va îndreptați spre o sursa modulara(care are cablurile detașabile) pentru ca veți scapa de cablurile care ocupa spațiul inutil.

Aveți aici un articol despre sursele modulare și non modulare.

Brand

In Romania brandul face totul. Cel putin in mintea unora. Din punctul meu de vedere informația este totul in momentul de fata. Brandurile mari aleg sa folosească intermediari de multe ori.

Adică eu iau 2,3 componente de la un chinez sau altul si încep sa asamblez o sursa ieftina, dar care are componente proaste, de buget mic. Așadar, vreau sa scăpam de mitul acela ca „are condensatori japonezi”.

Ok, pe vremuri erau foarte buni si unii inca mai sunt, dar producatorii nu aleg intotdeauna ce este cel mai bun. Tocmai de aceea, pentru a reduce costurile de productie, unii aleg sa vanda lucruri prost calitativ, avand un brand in spate, doar pentru sunt acel brand.

condensatori sursa
condensatorii sursei de alimentare

Recomandare surse de alimentare în 2019

Iata mai jos câteva modele de surse pe care le consider eu ok. Asa cum am zis la începutul articolului trebuie sa luați in considerare mai multi factori când alegeți sursa de alimentare. Cel mai bine ar fi ca voi sa lăsați într-un comentariu configurația actuala, iar eu voi încerca sa va ajut sa alegeți cea mai buna sursa de alimentare pentru PC-ul vostru.

Sursă Sirtec EP-700 BR

 • 4 conectori 6+2 pini
 • 6 conectori SATA

Super Flower Leadex Silver

 • 2 conectori 6+2 pini
 • certificare 80+

Ghid alegere cea mai bună sursă pentru tine

Branduri principale
 • Seasonic
 • Corsair
 • Enermax
Branduri secundare
 • Zalman
 • Antec
 • Super Flow

Nu e deloc ușor să alegi o sursă, mai ales când, în mentalul colectiv totul se bazează pe W. Din fericire, avem și alte criterii despre care trebuie să vorbim

1.292 Comments

 1. Mircea 28 octombrie 2017
  • Yamasha 6 noiembrie 2017
   • Mircea 6 noiembrie 2017
 2. Mihai 5 noiembrie 2017
  • Yamasha 6 noiembrie 2017
   • Mihai 6 noiembrie 2017
    • Yamasha 6 noiembrie 2017
 3. Marius 16 noiembrie 2017
  • Yamasha 16 noiembrie 2017
 4. Marius 16 noiembrie 2017
  • Yamasha 17 noiembrie 2017
 5. Marius 16 noiembrie 2017
  • Yamasha 17 noiembrie 2017
 6. Alex 19 noiembrie 2017
  • Yamasha 19 noiembrie 2017
   • Alex 20 noiembrie 2017
    • Yamasha 20 noiembrie 2017
     • Alex 20 noiembrie 2017
     • Yamasha 20 noiembrie 2017
 7. Alex 20 noiembrie 2017
  • Yamasha 20 noiembrie 2017
   • Alex 20 noiembrie 2017
    • Yamasha 20 noiembrie 2017
     • Alex 20 noiembrie 2017
     • Yamasha 20 noiembrie 2017
 8. Alex 20 noiembrie 2017
 9. Andru 20 noiembrie 2017
  • Yamasha 20 noiembrie 2017
 10. dinca daniel 22 noiembrie 2017
  • Yamasha 17 ianuarie 2018
 11. Stefan 26 noiembrie 2017
  • Yamasha 26 noiembrie 2017
   • Stefan 26 noiembrie 2017
 12. Cata 18 decembrie 2017
  • Yamasha 17 ianuarie 2018
 13. Marian 25 ianuarie 2018
  • Yamasha 28 ianuarie 2018
 14. Mihai 28 ianuarie 2018
  • Yamasha 28 ianuarie 2018
 15. Liviu 14 februarie 2018
  • Yamasha 14 februarie 2018
 16. Tassaly Attila 7 martie 2018
 17. APOSTOL 15 martie 2018
  • Yamasha 15 martie 2018
 18. Horia 15 martie 2018
  • Yamasha 15 martie 2018
   • Horia 15 martie 2018
 19. Tassaly Attila 15 martie 2018
 20. Eddy 15 martie 2018
  • Yamasha 2 aprilie 2018
 21. NELU 1 aprilie 2018
  • Yamasha 2 aprilie 2018
   • NELU 2 aprilie 2018
 22. Gabriel Iurascu 2 aprilie 2018
  • Yamasha 2 aprilie 2018
 23. Bogdan Cucerca 24 aprilie 2018
  • Yamasha 24 aprilie 2018
 24. Marius 9 mai 2018
 25. Ionut 13 mai 2018
  • Yamasha 13 mai 2018
   • Ionut 13 mai 2018
 26. Dan 25 mai 2018
  • Yamasha 1 iunie 2018
 27. Darius 11 iunie 2018
  • Yamasha 14 iunie 2018
 28. Tassaly Attila 13 iulie 2018
 29. Zack 21 iulie 2018
  • Yamasha 23 iulie 2018
 30. Auras Cpg 27 august 2018
  • Yamasha 28 august 2018
 31. Luci 6 octombrie 2018
  • Yamasha 24 octombrie 2018
 32. Alexandru 3 noiembrie 2018
  • Yamasha 3 noiembrie 2018
   • Alexandru 3 noiembrie 2018
    • Yamasha 6 noiembrie 2018
 33. Ghitulescu Ionel 4 noiembrie 2018
  • Yamasha 6 noiembrie 2018
 34. Ionut 8 noiembrie 2018
  • Yamasha 8 noiembrie 2018
 35. Ionut 8 noiembrie 2018
  • Yamasha 8 noiembrie 2018
 36. Ionut 8 noiembrie 2018
  • Yamasha 8 noiembrie 2018
   • Ionut 8 noiembrie 2018
    • Yamasha 8 noiembrie 2018
 37. Ionut 8 noiembrie 2018
  • Ionut 8 noiembrie 2018
  • Yamasha 9 noiembrie 2018
 38. Ionut 9 noiembrie 2018
 39. Gicu 24 noiembrie 2018
  • Yamasha 25 noiembrie 2018
   • Gicu 26 noiembrie 2018
 40. Nik 8 decembrie 2018
  • Yamasha 8 decembrie 2018
 41. Sez 8 decembrie 2018
  • Yamasha 11 decembrie 2018
 42. Vlad 15 decembrie 2018
  • Yamasha 15 decembrie 2018
   • Vlad 15 decembrie 2018
    • Yamasha 15 decembrie 2018
     • Vlad 15 decembrie 2018
     • Yamasha 15 decembrie 2018
     • Vlad 15 decembrie 2018
 43. Alin 3 ianuarie 2019
  • Yamasha 1 februarie 2019
 44. Media Ovidiu 20 ianuarie 2019
  • Yamasha 1 februarie 2019
 45. AnDu 22 ianuarie 2019
  • Yamasha 1 februarie 2019
 46. Simona 1 februarie 2019
  • Yamasha 4 februarie 2019
   • Simona 4 februarie 2019
 47. Mihai 12 februarie 2019
  • Yamasha 18 martie 2019
 48. Vlad 3 mai 2019
  • Yamasha 4 mai 2019
 49. Bogdan 5 iunie 2019
  • Yamasha 5 iunie 2019
   • Yamasha 6 iunie 2019
   • Bogdan 6 iunie 2019
    • Yamasha 7 iunie 2019
 50. Bogdan 7 iunie 2019
  • Yamasha 12 iunie 2019
 51. Bogdan 12 iunie 2019
 52. iustin antal 26 iunie 2019
  • Yamasha 26 iunie 2019
 53. Horea 28 iunie 2019
  • Yamasha 30 iunie 2019
 54. Ionut 30 iulie 2019
  • Yamasha 4 august 2019
 55. Robi 20 august 2019
  • Robi 20 august 2019

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.