Cum aleg un sistem de stabilizare?

Ideea articolului mi-a venit atunci când am văzut că lumea nu este chiar tocmai informată privind rețeaua electrică. Sigur, n-o să vă desenez diagrame și lucruri complicate, dar voi încerca să împart cu voi informația și, de ce nu, să mă aștept să o dați și voi mai departe, cu ajutorul butoanelor de SHARE.

Avem o infrastructură deficitară, realizată pe vremea comunismului. Pe atunci nu se știa de aer condiționat, nu se știa de atât de multe electronice. Nu aveau foarte mulți mașină de spălat, în niciun caz nu era automată, nu aveai foarte multe electronice pe care le avem în zilele noastre.

Cu alte cuvinte, rețeaua electrică nu este pregătită pentru asemenea consum. Mă uit la mine în parcare și observ că toată lumea își instalează aer condiționat. Oare unde credeți că va duce acest lucru?

Evident, la o suprasolicitare a rețelei, la probleme de distribuție și căderi când ți-e lumea mai dragă. Așa se întâmplă în București de câțiva ani de zile. Pur și simplu rețeaua nu face față.

retea-electrica

E exact ca la plitele electrice, dacă vreți. Dacă aveți plită, mașină de spălat și vreți să mai băgați și aspiratorul… e posibil să vă sară siguranțele.

Eh, ați prins ideea. Cu cât mai multe consumabile, cu atât mai multe probleme pe rețea. Dacă mai intervine și un Dorel ce nu știe exact ce are în stație… e posibil să se ardă multe prin casă.

E drept, dacă ne gândim la calculatoare, acestea au avansat în ultimii ani. Sursele de alimentare au protecții tot mai bune. Am înșirat câteva pe aici. Dar tot nu sunt suficiente. Dacă ajunge pe rețea o supratensiune… e posibil să nu știe sursa ce să facă cu aceasta.

Pentru acestea, dar nu numai, s-au inventat sistemele de stabilizare a tensiunii.

Din punctul meu de vedere sunt mai importante decât UPS-urile. Modelele ieftine nu au atât de multe protecții și nu stabilizează tensiunea așa cum trebuie. Și… nu știu câți ar investi mii de lei într-unul foarte performant.

Prețurile pentru stabilizatoarele de tensiune pleacă de la 90 de lei. Dacă-ți permiți un calculator de 5000 de lei, îți permiți să-l protejezi, nu?

Ce face stabilizatorul de tensiune?

Este un dispozitiv electric ce menține valori constante ale tensiunii electrice pe circuit.

Ce tipuri de stabilizatoare de tensiune avem?

Sunt mai multe tipuri de stabilizatoare:

  • stabilizatoare de tensiune cu relee – acestea se declanșează când tensiunea de intrare variază cu 10%
  • stabilizatoare de tensiune cu servomotor – acesta are o marjă de eroare a stabilizării mai mică, în jur de 3%

Sigur, în comerț, vom găsi stabilizatoare ce fac automat lucrurile de mai sus. Fără bătăi de cap din partea utilizatorilor, fără intervenții asupra lor.

Ce trebuie să știm la alegerea unui stabilizator de tensiune?

Dacă aveți electronice cu motor încorporat, modele mai vechi, aveți grijă la sistemul de pornire și de oprire. Acelea au nevoie de mai multă energie electrică. La pornire poate să folosească și de 10 ori puterea declarată. Treaba asta este valabilă la frigider, de exemplu.

Trebuie să verificăm totalul energiei. Bine, dacă avem o sursă de calculator de 500 de W și acesta este complet funcțional vom lua un stabilizator de 500W sau mai mare. De cele mai multe ori, aceste informații le găsim pe eticheta consumatorului.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă tu consideri că te-a ajutat vreun articol de pe blog să iei decizia corectă poți să mă susții aici
patreon

4 Comments

  1. Sabou Szabolcs 12 iulie 2016
    • Yamasha 13 iulie 2016
  2. georgiana 24 iulie 2018
    • Yamasha 31 octombrie 2018

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.