Cum aleg componente de calculator compatibile

Calculatorul de birou, recunoscut ca și „desktop”, nu mai este de mult o noutate. Pentru unii chiar nu mai este o alegere potrivita. Aceștia aleg sa își achiziționeze tablete, laptopuri ca sa nu mai ocupe mult spațiu în casa. Să scape de cabluri.

Chiar dacă piața desktop este în scădere, eu cred ca încă mai au șanse calculatoarele pentru au câteva facilitați ca următoarele:

 • componentele sunt cele mai ieftine raport/ performanta
 • cele mai puternice componente se gasesc pentru PC, iar mai apoi se dezvolta si pentru celelalte dispozitive.
 • gaming-ul este net superior unui dispozitiv pe touch sau pe laptop
 • calculatoarele desktop sunt realizate pentru performanta, pe cand cele laptop sunt pentru consum mic de energie
 • pe desktop ai mult mai mult spatiu de lucru fata de un alt device. Exista posibilitatea sa conectam un laptop la calculator, dar performantele nu sunt aceleasi

Nu vreau sa transform acest articol in PC vs laptop sau alt device, dar vreau sa intelegeti ca el inca este util in multe situatii.

Cum aleg un sistem desktop?

componente pentru calculator

Sunt foarte multe posibilitati pentru configurarea unui sistem desktop. De obicei, acestea se configureaza dupa nevoile fiecaruia, dar si bugetul pe care il aloca. Cele mai multe sunt platformele pentru gaming, ceea ce mi se pare normal si ma bucur ca lumea alege PC-ul pentru jocuri, nu laptopul. Experienta de joc este mult mai interesanta pe PC din punctul meu de vedere.

Așadar, dacă vreți sa va achiziționați un sistem pentru jocuri si nu numai, trebuie sa alegeți următoarele componente:

De cele mai multe ori persoanele fac upgrade, asa ca e posibil ca unele componente sa existe, iar bugetul sa se redistribuie in alte parti/ spre alte componente. Imi plac persoanele acestea, nu si cele care cumpara un sistem gata facut, din supermarket, cu produse de calitate indoielnica.

Iată și alte articole pe același subiect

 1. Vrei să îți iei un PC pe componente. Iată aici câteva configurații, pe diferite bugete.
 2. Citește mai multe despre plăcile video
 3. Temperaturi pentru plăcile video de top

Componente pentru calculator?

Ca este un calculator de jocuri, ca este unul office conteaza mai putin, dar cel care face configuratia trebuie sa stie pentru ce alege sistemul, la ce il va utiliza, daca doreste sa faca overclock sau nu, daca se va juca, poate chiar si jocurile pe care le va folosi sau programele pentru editat foto/ video.

Placa de baza

recomandare placa de baza

Este componenta principala a calculatorului. Ea trebuie sa recunoască toate componentele din calculator. Aceasta se alege in funcție de platforma pe care o alegem: Intel sau AMD. Pe Intel avem socket-uri lansate o data la 2,3 ani. Aceștia pana în 2020 continua sa micșoreze procesoarele. Dacă pana acum erau pe 32 de nanometri, acum avem pe 14nm, urmând ca in 2020 sa avem procesoare de 10 nm. Pe piață avem socket-uri de la Intel precum: Intel 1151v2, Intel 1150, Intel 1155, Intel 2011, Intel 775. La AMD avem următoarele socket-uri: AMD AM3, AMD AM3+, AMD FM1, AMD AM4. AM3 si AM3+ sunt compatibile la aceștia, așadar puteți sa alegeți fără probleme un procesor AM3+ si o placa de baza AM3.

Procesor

procesor intel si amd

Este inima calculatorului. Acesta este cea mai simpla definiție. Acestea sunt de 2 tipuri: AMD si Intel. In majoritatea situațiilor le vom găsi cu o placa video integrata. Mai multe despre placi video integrate aici. Exista procesoare cu 2 core sau mai multe core-uri/ nuclee. Unele sunt destinate celor care fac procesare, altele sunt pentru cei care fac gaming. Diferențierea s-a făcut un pic la Intel, pentru procesări, mașini virtuale, editări video, putem alege un I9, pe când, dacă alegem un sistem pentru jocuri este suficient un I5 sau chiar I7 pentru ca nu vom folosi acele opțiuni ale I9-ului.

Memoria RAM

actualizare memorie RAM

Multe persoane confunda RAM-ul plăcii video cu acela al calculatorului. Total gresit! In funcție de ce alegem sa facem cu calculatorul 8 GB pot fi suficienți. Pe sistemele mai vechi vom gasi placute de RAM pe DDR2, iar cele noi sunt DDR3. RAM-ul se alege după frecventa, latente, producator, daca are sau nu radiatoare, etc. O plăcuță de RAM poate ajunge si la 2400 MHz(mai nou, cu DDR4, valorile au crescut foarte mult).

Din punctul meu de vedere si cele pe 1600 MHz sunt suficiente pentru un utilizator normal. Daca se doreste overclock, discutia se niseaza un pic. Oricum, nu recomand sa se investeasca foarte mult in RAM. In utilizarea de zi cu zi, nu prea sunt diferente, ca este pe 1600 MHz sau pe 2133 MHz. Tot aici vreau sa ii linistesc pe cei care se sperie cand vad VRAM DDR6 la placa video si plăcuțe RAM DDR4. Acestea sunt compatibile 100%.

Despre memoria RAM am reușit să fac un articol mai complex aici.

Placa video

placa video buna

Am realizat un articol mai detaliat despre placi video. Se poate citi aici. Aceasta este in funcție de nevoi. Daca vrem un sistem desktop pentru filme putem sa renunțăm la cea dedicata si sa o folosim doar pe cea a procesorului(dacă are). Daca vrem mai mult, trebuie sa ne îndreptăm spre una dedicata. Conectarea se face prin PCI Express. Ca placa de baza are X16, 2.0 sau 3.0 nu contează. Acestea sunt compatibile si nu sunt probleme de scaderea performantei. In cazul unui upgrade, trebuie sa avem in vedere ca procesorul si sursa sa fie de calitate, pentru ca placa video este cel mai mare consumator al unui sistem.

Stocare

In momentul de fata avem harduri cu platane si SSD-uri.

Harduri disk cu platane
hard disk bun

Treaba este mai simpla la harduri. Avem cateva firme producatoare. Cele mai importante sunt Seagate si Western Digital. Aveti aici cateva diferente referitoare la hardurile Western Digital. Conectarea se face prin SATA. In trecut se făcea si pe IDE, dar nu prea am mai vazut harduri de acel tip. Daca avem SATA, SATA 2, SATA 3, putem sta liniștiți ca sunt compatibile. Performanta scade insa, daca noi avem hard pe SATA 3, iar placa noastra de baza nu stie decat SATA2.

SSD(Solit State Drive)
ssd samsung

Este o tehnologie noua pe piață. Nu mai folosește un disc magnetic, ci o memorie flash, aproximativ ca cele de pe stick-urile de memorie.

Mai multe detalii tehnice aici.

Cu un astfel de SSD se poate „revigora” calculatorul. Aplicațiile, calculatorul, viteza de procesare sunt mult mai repede realizate cu acesta. Când vorbim despre hard cu platane, vorbim despre cea mai lenta componenta din calculator, însă cu un SSD, treaba sta altfel. Un dezavantaj al acestora este ca datele se recuperează mult mai greu, iar prețul este unul ridicat. Oricum, acesta se va folosi pentru programele uzuale si pentru sistemul de operare.

Undeva prin 2020 se discută despre faptul că prețurile între HDD-uri și SSD-uri se vor egala. Suntem pe aproape, dar mai avem de muncă un pic. 🙂

Sursa

Am lasat-o la final, desi aceasta este una dintre cele mai importante componente ale unui calculator. Fara o alimentare corecta, sistemul nu functioneaza bine. Tocmai de aceea va recomand sa aveti grija atunci cand alegeti o sursa.

Daca veti cauta pe internet, veti observa ca sunt exterm de multi producători de surse fara certificari. Trebuie evitate acele surse si aleasa una de calitate. Aici aveti cateva sfaturi pentru alegerea sursei. Trebuie precizat ca sursele sunt de 2 feluri: modulare si nemodulare. Diferentele dintre o sursa modulara si una nemodulara sunt mici, tin mai mult de air management si de estetica. Nu este cu nimic mai buna una fata de cealalta, doar ca la cea modulara cablurile se detașează.

Dacă aveți o sursă ieftină și calculatorul se restartează poate ar fi cazul să faceți o investiție. Sau măcar să o considerați suspectă. Aceasta, dacă nu are suficiente protecții, iar curentul nu este tocmai cel mai stabil… poate face probleme. Sigur, poate chiar un stabilizator de tensiune să fie soluția.

Carcasa

Nu sunt prea multe de spus la carcase, contează mult preferintele utilizatorului. Nu se pune prea mare preț pentru aceasta componenta, insa eu cred ca are si ea importanta ei. Pe langa design, gusturi care difera de la om la om, trebuie sa alegem o carcasa mare, in care sa incapa placa video si sa fie ventilata foarte bine, iar aerul cald din carcasa sa fie scos pe un traseu bine stabilit. Dacă are și filtre de praf, cu atât mai bine.

filtre pline de praf ale carcasei de calculator
filtre pline de praf ale carcasei de calculator

În ultima vreme, s-a făcut mult marketing pe felul în care arată carcasa, felul în care sunt asamblate componentele. Este un lucru bun, dar pare a fi venit pe o saturare a pieței. Nu mai au de ce să scoată lucruri noi, nu le-a ieșit combinația cu 3D, nici cu VR. Tehnologia pare că nu este matură.

Nu voi scrie nimic despre periferice, unitati optice pentru ca si aici gusturile difera de la persoana la persoana, iar lucrurile nu contează atat de mult. Ori de cate ori realizați o configurație este bine sa aveti si o a doua parere. E posibil ca oricand cineva sa va dea o idee mai buna. Aveti grija ca sistemul pe care urmeaza sa il achizitionati sa fie echilibrat.

O placa video de 2000 lei nu va funcționa cum trebuie cu un procesor de 500 lei. Sper ca v-au ajutat sfaturile mele, am încercat sa nu fiu foarte tehnic, ca sa înțelegeți cât de cât ce aveți de făcut/ ales.

790 Comments

 1. Florin ivan 8 iulie 2016
  • Yamasha 9 iulie 2016
 2. KOSTY 10 iulie 2016
  • Yamasha 10 iulie 2016
 3. Dani 30 iulie 2016
 4. Stefan 1 august 2016
  • Yamasha 1 august 2016
 5. Mihai 4 august 2016
  • Yamasha 10 august 2016
 6. Mihai 9 august 2016
  • Yamasha 10 august 2016
   • Mihai 11 august 2016
    • Yamasha 13 august 2016
 7. Mihai 12 august 2016
  • Yamasha 12 august 2016
 8. Marius 14 august 2016
  • Yamasha 24 august 2016
 9. ivascu 28 august 2016
  • Yamasha 28 august 2016
 10. Iancut Eusebiu 2 septembrie 2016
  • Yamasha 2 septembrie 2016
 11. kosty 3 septembrie 2016
  • Yamasha 3 septembrie 2016
 12. Alex 6 septembrie 2016
  • Yamasha 6 septembrie 2016
   • Alex 6 septembrie 2016
 13. Oriviceanu David 7 septembrie 2016
 14. kosty 13 septembrie 2016
  • Yamasha 14 septembrie 2016
   • kosty 14 septembrie 2016
 15. Adrian 24 septembrie 2016
  • Yamasha 6 octombrie 2016
 16. Catalin 5 octombrie 2016
  • Yamasha 6 octombrie 2016
   • Catalin 6 octombrie 2016
    • Yamasha 7 octombrie 2016
 17. Gheorghe Alexandru 17 octombrie 2016
  • Yamasha 18 octombrie 2016
 18. Andrei 19 octombrie 2016
  • Yamasha 19 octombrie 2016
 19. Razvan 20 octombrie 2016
  • Yamasha 20 octombrie 2016
   • Razvan 20 octombrie 2016
    • Yamasha 20 octombrie 2016
     • Razvan 20 octombrie 2016
     • Yamasha 20 octombrie 2016
 20. Mihaita 21 octombrie 2016
  • Yamasha 21 octombrie 2016
   • Mihaita 21 octombrie 2016
    • Yamasha 24 octombrie 2016
 21. Radu 24 octombrie 2016
  • Yamasha 24 octombrie 2016
   • Radu 25 octombrie 2016
    • Yamasha 25 octombrie 2016
     • Radu 26 octombrie 2016
 22. kosty 31 octombrie 2016
  • Yamasha 1 noiembrie 2016
   • kosty 29 noiembrie 2016
 23. Alex 6 noiembrie 2016
  • Yamasha 6 noiembrie 2016
   • Alex 6 noiembrie 2016
    • Yamasha 6 noiembrie 2016
     • Alex 6 noiembrie 2016
     • Yamasha 6 noiembrie 2016
 24. kosty 11 noiembrie 2016
 25. ionut 11 noiembrie 2016
  • Yamasha 12 noiembrie 2016
 26. ghita_49 24 noiembrie 2016
  • Yamasha 24 noiembrie 2016
 27. kosty 24 noiembrie 2016
  • Yamasha 24 noiembrie 2016
 28. Andrei 27 noiembrie 2016
  • Yamasha 27 noiembrie 2016
   • Andrei 27 noiembrie 2016
 29. Irene 29 noiembrie 2016
  • Yamasha 29 noiembrie 2016
 30. Calota Stefan 30 noiembrie 2016
  • Yamasha 1 decembrie 2016
   • Calota Stefan 1 decembrie 2016
    • Yamasha 2 decembrie 2016
     • Calota Stefan 2 decembrie 2016
 31. Robert 1 decembrie 2016
  • Yamasha 1 decembrie 2016
   • Robert 1 decembrie 2016
 32. Adi 2 decembrie 2016
  • Yamasha 3 decembrie 2016
   • Adi 3 decembrie 2016
    • Yamasha 6 decembrie 2016
     • Adi 7 decembrie 2016
     • Yamasha 11 decembrie 2016
     • Adi 12 decembrie 2016
 33. Vasile 24 decembrie 2016
  • Yamasha 24 decembrie 2016
   • Vasile 24 decembrie 2016
    • Yamasha 24 decembrie 2016
 34. Bogdan 11 ianuarie 2017
  • Yamasha 11 ianuarie 2017
 35. Alex 11 ianuarie 2017
  • Yamasha 11 ianuarie 2017
 36. Andrei 12 ianuarie 2017
 37. Victor 16 ianuarie 2017
  • Yamasha 16 ianuarie 2017
 38. Alex 24 ianuarie 2017
  • Yamasha 25 ianuarie 2017
 39. Razvan M 27 ianuarie 2017
 40. iulian 30 ianuarie 2017
  • Yamasha 30 ianuarie 2017
   • iulyan 1 februarie 2017
    • Yamasha 2 februarie 2017
 41. Andrei.M 5 februarie 2017
 42. Vasile 28 februarie 2017
  • Yamasha 1 martie 2017
   • Vasile 1 martie 2017
    • Yamasha 3 martie 2017
     • Vasile 3 martie 2017
 43. Marian 7 martie 2017
  • Yamasha 7 martie 2017
 44. Andrei 7 martie 2017
  • Yamasha 8 martie 2017
 45. Florin 7 martie 2017
  • Yamasha 12 martie 2017
 46. kosty 17 martie 2017
 47. Florea Vasile 22 aprilie 2017
  • Yamasha 22 aprilie 2017
 48. Florea Vasile 23 aprilie 2017
  • Yamasha 24 aprilie 2017
 49. Florea Vasile 24 aprilie 2017
 50. kosty 26 aprilie 2017
  • Yamasha 26 aprilie 2017
 51. Florea Vasile 26 aprilie 2017
 52. Theo 13 mai 2017
  • Yamasha 14 mai 2017
 53. Marius 16 mai 2017
  • Yamasha 17 mai 2017
 54. Marius 17 mai 2017
 55. Sorin 4 iunie 2017
  • Yamasha 5 iunie 2017
 56. Sorin Popa 5 iunie 2017
  • Yamasha 6 iunie 2017
 57. Robert 7 iunie 2017
  • Yamasha 13 iunie 2017
   • Robert 14 iunie 2017
    • Yamasha 14 iunie 2017
     • Robert 15 iunie 2017
 58. Andrei 21 iunie 2017
  • Yamasha 22 iunie 2017
 59. Andrei 23 iunie 2017
 60. Alex 26 decembrie 2017
  • Yamasha 26 decembrie 2017
 61. Radulescu Sebastian 23 februarie 2018
  • Yamasha 29 martie 2018
 62. Decebal 28 martie 2018
  • Yamasha 29 martie 2018
 63. Decebal 29 martie 2018
 64. Alexandru Gheorghe 1 iulie 2018
  • Yamasha 1 iulie 2018
 65. Dumitru 19 septembrie 2018
  • Yamasha 19 septembrie 2018
 66. Alexandru 19 septembrie 2018
  • Yamasha 19 septembrie 2018
 67. Dumitru 19 septembrie 2018
  • Yamasha 19 septembrie 2018
 68. Alexandru 20 septembrie 2018
 69. Dumitru 20 septembrie 2018
  • Yamasha 20 septembrie 2018
 70. Dumitru 20 septembrie 2018
  • Yamasha 20 septembrie 2018
 71. Dumitru 20 septembrie 2018
  • Yamasha 24 septembrie 2018
 72. Robert 30 septembrie 2018
  • Yamasha 24 octombrie 2018
 73. Razvan 24 octombrie 2018
  • Yamasha 29 octombrie 2018
 74. cristi 8 iunie 2019
  • Yamasha 12 iunie 2019
 75. Jianu Ana Maria 12 august 2019
  • Yamasha 17 august 2019

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.