Cel mai bun router wireless pentru acasă?

Fie că vrem, fie că nu vrem, trebuie să avem o rețea wireless în casă. Practic, trebuie să avem un router bun care să ne ajute să ne facem treaba așa cum trebuie. Cei mai vechi în domeniu probabil vor spune că dacă discutăm despre rețea trebuie să discutăm despre cabluri.

Și înainte de a discuta despre routere, să facem clasamente cu cele mai bune, vreau să discutăm un pic despre cabluri. Știți foarte bine că pe piață avem cabluri de rețea de tip CAT5, CAT6 sau CAT7.

Se discută tot mai mult despre CAT8 ce va fi lansat în curând. Acesta se dorește a aduce în casele noastre viteze de până la 40 Gbps. Cel mai interesant va fi faptul că vom putea să ne alimentăm și ceva dispozitive micuțe de pe acolo. Mă gândesc la camerele IP.

Sigur, în majoritatea caselor, oricât de geek am fi cred că nu este cazul să luăm cele mai noi cabluri. Nu merită, din punctul meu de vedere. În plus, momentan, nici nu se poate discuta despre CAT8. Nu îl găsim în magazine, abia se găsește CAT7.

De ce am vorbit despre cabluri?

Cablul încă este totul. Da, unii spun că de la standardul 802.11AD n-ar mai trebui să discutăm despre cabluri. Nu știu dacă va fi chiar așa pentru că tehnologiile vor apărea întâi pe cablu, apoi pe restul. Sigur, asta până la apariția Twisted light.

Se spune că ar avea viteze duble față de viteza fibrei optice. Să vedem, desigur, care va fi terminologia. Pe Wikipedia o găsim sub formă de OAM(Orbital angular momentum of light).

Rămâne de văzut unde va ajunge tehnologia. Până atunci să discutăm despre ce avem pe piață, despre routerele noastre și diferențele acestora.

Ce este un router wireless?

Este un dispozitiv care îți permite să te conectezi la internet. Poate fi folosit atât ca switch, cât și ca acces point sau chiar extender sau chiar de încărcător de telefon dacă are USB inclus. Practic, în interior are mai multe tehnologii ce ne fac viața mai ușoară.

În marea majoritate a timpului noi vom folosi acest dispozitiv pentru a ne conecta la internet. Fie prin clasicele standarde A, B, G, N, AC sau AD, fie prin cablu Ethernet. Cu cât este mai performant, cu atât avem șansa de a avea o viteză mai bună de download.

Făcând o paranteză viteza de download depinde de mai mulți factori precum:

 • viteza oferită de providerul de internet
 • viteza maximă pe care dispozitivul nostru(telefon, televizor, etc) o suportă
 • viteza pe care router-ul nostru o poate suporta pe un dispozitiv sau pentru mai multe. Aici intră în discuție standardele de mai sus
 • distanța pe care o avem față de router
 • acoperirea pe care ne-o oferă tehnologia router-ului

Am văzut că unele persoane încurcă un pic borcanele. Pur și simplu nu știu care este diferența dintre un router și un switch. Cel mai rapid răspuns ar fi că router-ul poate fi switch, dar un switch nu are funcții de router.

Lucruri la care trebuie să fim atenți când achiziționăm un router

Bugetul

Nu știu dacă trebuie să investim în cel mai scump router. E posibil ca vitezele să nu fie cele așteptate. Nu a zis nimeni că sunt ok modelele de 100 de lei, dar pe la 300-400 de lei cred că găsim modele mai mult decât mulțumitoare pentru acasă. În mediul business discuția e un pic diferită.

Viteza de transfer

Așa cum vorbeam mai sus este vorba despre niște standarde. Atenție, însă, că majoritatea producătorilor adună viteza de transfer. Să zicem că ai router gigabit, dar pe WiFi ai 1300 mbps. Acei mbps sunt calculați pentru mai multe dispozitive, nu doar pentru unul. E ok tendința este pentru a folosi și un telefon și un laptop și un televizor, dar asta nu înseamnă că trebuie să ne învârtim după coadă. 🙂

Mai nou, standardele de care aminteam mai sus s-au redenumit ca să le ținem mai bine minte. Așadar, avem următoarele:

 • Wi-Fi 1: 802.11b (1999)
 • Wi-Fi 2: 802.11a (1999)
 • Wi-Fi 3: 802.11g (2003)
 • Wi-Fi 4: 802.11n (2009)
 • Wi-Fi 5: 802.11ac (2014)
 • Wi-Fi 6: 802.11ax (2019)
Dual Band, Tri Band

Sunt zone în care avem extrem de multe rețele wireless. Cu cât e mai aglomerat, cu atât viteza este mai proastă, mai ales dacă avem mai toate canalele ocupate. Atenție, ar fi ok să verificați pe ce canale au vecinii voștri și să schimbați pe unul mai puțin comun. Eventual pe 5 GHz, dacă permite router-ul.

Conexiune locală

Eu am crezut că au dispărut cele pe 100 mbps. Nici vorbă, chiar găsim și în zona de laptopuri așa ceva – unele Lenovo sau Acer ieftine au porturi pe 100 mbps. Mi se pare incredibil ca, aproape de 2018, să discutăm de așa ceva. Orientați-vă spre modele gigabit, cu porturi gigabit, nu pe routere ieftine.

Conexiunea PPPOE

Putem spune că DIGI au monopol. Așa că trebuie să jucăm în funcție de ei. Multe routere se laudă cu viteze mari, dar dacă le stresezi pe PPPOE s-ar putea să observi că lucrurile nu stau atât de bine.

Antene pe router

Majoritatea persoanelor cred că dacă au mai multe antene ridicate pe router totul este perfect. Acestea pot fi și în interior. Oricum, diferența este de câțiva dB. E posibil să nu sesizați diferențele. Nu sunt un criteriu, din punctul meu de vedere.

Semnal puternic

Pentru că știu că este cea mai comună întrebare. Oricât de bun ar fi router-ul tehnologia este tot pe acolo. Diferă implementarea, evident. Totuși, nu vă așteptați ca semnalul să treacă prin 10 pereți din beton.

Sunt foarte multe variante de extendere și de amplificatoare de semnal. Luați un router decent și de restul extendere. Veți observa că, în practică, va fi mai ok așa și acoperirea va fi mai ok. E greu pentru cei care stau la casă și vor să aibă prin curte acoperire. Trebuie văzut și improvizat cu extendere sau acces point-uri.

Touchscreen

Probabil una dintre găselnițele celor de la marketing. Nu știu de ce ar fi util așa ceva pentru un dispozitiv pe care nu îl configurez decât de 2 ori pe an și atunci că mă plictisesc eu. În mare, oamenii îl configurează o dată și gata. De ce mi-ar trebui așa ceva?

Temperaturi

Nimeni nu vă povestește de routerele puternice, dar ele au ajuns un fel de mini laptopuri. Nu neapărat ca hardware, ci ca încălzire. Pur și simplu, nu fac față. Cu cât e mai puternic, cu atât sunt șanse tot mai mari să se încălzească destul de tare.

Cel mai bun router wireless?

Probabil că unii s-ar orienta spre un model scump. Oare merită cel mai scump model pentru acasă?

Eu, dacă mâine aș face o investiție probabil m-aș orienta spre ceva model ieftin și să aibă toate tehnologiile actuale. Ca ăsta.

D-Link Gigabit DIR-869
 • 1300 mbps
 • procesor Dual Core
 • Dual Band
 • 4 antene
TP-Link Archer C1200
 • 1200 mbps
 • port USB
 • Dual Band
 • 3 antene

Discuția despre routere este lungă și tocmai de aceea vreau să o transfer către voi. Mi-ar plăcea să discutăm despre acestea, despre neajunsurile tehnologiei wireless și chiar despre routerele pe care le-am achiziționat în ultima vreme.

6 Comments

 1. Costel 23 noiembrie 2017
  • Yamasha 23 noiembrie 2017
 2. Sorin 23 noiembrie 2017
  • Yamasha 23 noiembrie 2017
 3. Sebi 21 aprilie 2018
  • Yamasha 30 octombrie 2018

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.