Cât de mult contează wire management-ul făcut corespunzător?!

Calculatoarele vechi, chiar și cele pe platforme decente, mă gândesc la socket 775 sau AM2 de la AMD nu erau gândite pentru wire management, pentru a face un airflow foarte ok sistemului. Ele mergeau. Pe lângă acest lucru noi am fost mereu obișnuiți cu ieftin, nu cu calitate.

Ei, dar ieftin niciodată nu va fi bun. Să fie clar. Iar luate de la chinezi… numai calitate nu e aia. E prosteală pe față. Dar românul caută chilipir.

Să revenim la asamblare și la wire management. Să incercăm să le definim.

Despre asamblare am mai vorbit aici. De fapt și de drept, am prezentat un filmuleț în care se făcea lucrul acesta. Am avut și eu intenția să vă prezint asamblarea unui PC, dar mi-a picat hard disk-ul acela și n-am reușit să salvez mare lucru.

carcasa-calculator

Wire management-ul în traducere liberă înseamnă aranjarea cablurilor corespunzător, în carcasă. Dacă acestea sunt aranjate prost, iar carcasa nu este de calitate, pot apărea diferențe mari de temperatură. Cel mai bine se observă în full load sau în benchmark-uri.

Pe forumuri mai apar și alți termeni. Cred că ați auzit de multe ori de airflow sau chiar pe mine spunând airflow decent. Circulația aerului, faptul că acesta este direcționat acolo unde trebuie, conform instrucțiunilor producătorilor… înseamnă foarte mult. Să vă dau un exemplu de la mașini: de ce Loganul este considerat cutie?! Pentru că în comparație cu mașinile adevărate sunt mai înalte, e pătrățoasă, la viteză tot aerul se izbește de plafon și de toate cele. La mașinile puternice diferențele sunt vizibile. Sunt mai joase, stau mai bine pe șosea. Așa și aici…

Câteva teste făcute arată că un wire management și un airflow realizat corespunzător poate scădea cu până la 10 grade temperatura în carcasă. Asta într-un mediu ideal, fără praf.

filtre pline de praf ale carcasei de calculator
filtre pline de praf ale carcasei de calculator

Dar calculatorul stă lângă birou, acolo unde praful este la el acasă. Oricât de mult dorești să faci scapi de el.. nu vei reuși. Cu cât crește praful pe componente, cu cât ajunge la ventilatoare, cu atât circulația aerului va fi mai complicată, iar temperaturile vor crește. Iar vara… pe caniculă ne întrebăm de ce merge prost calculatorul.

În funcție de cât de proastă este carcasa, de cât de mult praf este în calculator, de cât obosit este pot apărea probleme la calculator.

Încerc să vă fac să înțelegeți că un calculator este un ecosistem, toate componentele trebuie să fie compatibile, dar și echilibrate.

18 Comments

 1. Alex Ciocan 19 ianuarie 2016
  • Yamasha 19 ianuarie 2016
 2. Cosmin 20 ianuarie 2016
  • Yamasha 20 ianuarie 2016
 3. sabin 20 ianuarie 2016
  • Yamasha 21 ianuarie 2016
 4. sabin 21 ianuarie 2016
  • Yamasha 23 ianuarie 2016
 5. sabin 25 ianuarie 2016
  • Yamasha 25 ianuarie 2016
 6. Alex 11 februarie 2016
  • Yamasha 14 februarie 2016
  • Yamasha 14 februarie 2016
   • Oli Baciu 14 februarie 2016
    • Yamasha 14 februarie 2016
 7. Cosmin 6 octombrie 2016
  • Yamasha 23 octombrie 2016

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.