Cat de bune sunt SSD-urile pe PCI Express?

V-am mai povestit si aici despre SSD-uri, va mai povestesc si acum despre ele. Orice model ați alege sunteți limitați la conexiunea SATA. Practic, daca alegeți un SSD fie el Samsung, fie Intel, va îndreptați spre o garanție mai mare, spre un număr de scrieri si citiri mai mare nu pentru ca unul este mai rapid decât celalalt.

In practica, aproape toate sunt la fel. Poate mai putin acel Kingston care a dat cu bata in balta si au schimbat controller-ul.

Dar aceste SSD-uri sunt limitate, nici cel mai bun SSD nu va avea viteze mai mari de 600 MB/s. Fizic este imposibil pentru ca sunt limitati de interfata SATA.

Tocmai de aceea se incearca dezvoltarea unei noi tehnologii si adoptarea de intregi producatorii.

diferente sata sata express
 porturi SATA Express și SATA 3 de pe placa de bază

Se discuta despre folosirea unui port SATA Express, cu viteze mult mai bune fata de SATA 3 sau despre SSD-uri pe PCI Express.

Primele au un voltaj un pic mai mare, momentan se pare ca ar avea probleme cu consumul de energie care s-ar duce direct catre fiabilitatea SSD-ului. Tocmai de aceea se incearca trecerea spre PCI Express.

Totusi, acestea sunt mai scumpe, dar limita de transfer este 16 GT/s in cazul PCI Express 4.0.

SSD-urile pe PCI Express, dar si pe SATA Express nu sunt tehnologii mature, dar au viteze uimitoare. Cu siguranță, odată cu apariția Ryzen 3, dar și cu apariția PCIe 4.0 pe platforma Intel o să devină din ce în ce mai bune, dar și mai rapide, dacă tot avem NVMe 1.3.

8 Comments

 1. Alex 3 februarie 2015
  • Yamasha 3 februarie 2015
 2. Stefan 11 februarie 2015
  • Yamasha 11 februarie 2015
 3. florin 7 septembrie 2016
  • Yamasha 24 octombrie 2016
 4. Cristian Talos 15 octombrie 2016
  • Yamasha 17 octombrie 2016

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.