Care este diferența între Z170, H170, H110? Dar Q170, Q150, B150?

Știți deja că platforma Skylake este lansată. Nu am discutat chiar foarte mult despre aceasta pentru că am așteptat să se maturizeze, să apară revizii mai stabile pentru plăcile de bază, iar mai apoi să realizăm configurații pentru voi.

Probabil că, după Black Friday, prea puține magazine vor avea în oferta lor Haswell. Dacă nu atunci… sigur după sărbători.

În rândurile de mai jos vom discuta despre noile plăci de bază apărute pe piață, mai exact despre chipset-ul acestora. Dacă nu aveți noțiunile de bază vă invit să citiți articolul acesta care vă inițiază în fenomen.

Chipset nou apărut, odată cu Skylake

În oferta magazinelor ne vom trezi cu 6 noi serii: 3 pentru mediul business și 3 pentru customer, pentru utilizatori obișnuiți.

Iată și alte articole pe același subiect

  1. La ce trebuie să fim atenți când alegem componentele?
  2. Alege corect o placă de bază
  3. Alege componentele compatibile

Așadar, pentru mediul customer avem:

  • Z170
  • H170
  • H110

iar pentru mediul business avem:

  • B150
  • Q150
  • Q170
Chipset Z170, H170, H110

Mai jos aveți specificațiile tehnice pentru plăcile de bază customer. Voi trebuie să rețineți faptul că Z170 este varianta la care se va putea face overclock și veți putea adăuga, fără probleme, procesoare cu litera K la final. Mă refer, în principal, la 6600K și 6700K.

Varianta medie va fi H170, iar varianta mai ieftină, cu mai puține tehnologii H110.

diferenta-intre-chipset

Cel mai probabil, utilizatorii obișnuiți vor alege varianta medie H170 pentru a beneficia de funcția RAID pentru hard disk-uri, iar cei care vor sisteme light, vor alege chipset-ul mai slab. Totodată, modelul H110 nu va avea porturi SATA Express. Dacă vă gândiți să folosiți SSD-uri, de mare viteză, pe SATA Express, nu aveți ce să căutați cu H110.

Diferențe între chipset B150, Q150, Q170

Am observat că, pe piața românească, avem câteva modele B150, Q150 și Q170. Nu sunt atât de multe ca cele customer, dar mi-a plăcut că am văzut că unele poartă denumirea de gaming. Cel puțin așa încearcă magazinele să facă marketing.

skylake-business

Așa cum vedeți în poza de mai jos în dreptul overclock scrie Nu. Astfel, niciuna din aceste plăci de bază nu suportă overclock și doar Q170 are sloturi pentru SATA Express. De altfel, părerea mea(link aici) rămâne în picioare, momentan.

Tags:

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.