Atenție la cum manevrați componentele de calculator. Mai ales, dacă aveți de-a face cu cooler aftermarket

Cosmin este unul dintre comentatorii de top de pe blog. A ajutat în diferite situații după ce, la rândul său, a fost ajutat să își facă o configurație.

În timp, s-a legat o prietenie frumoasă între noi bazată pe cunoștințe în domeniu. Exact ca în orice pasiune, exact ca în orice domeniu. Pe lângă aspectul acesta, el lucrează cu fotografiile și undeva am avut mult mai multe subiecte de discuții și de contraziceri, eu fiind mai mult pe partea video.

Eu am mizat de fiecare dată pe plăci de bază de calitate, cu o structură bună, cu un VRM bun, bune sau nu pentru overclock. Cam asta reiese din majoritatea articolelor, chiar și acesta în care am încercat să completez cu cât mai multe informații despre plăcile de bază.

Anul acesta Cosmin și-a făcut un calculator adaptat la cerințele de astăzi. A ales să își pună și un cooler aftermarket și greșeala fiecărui geek a fost că a umblat mult prea mult la el.

placa-baza-asus
 manevrare defectuasă a plăcii de bază

De mai bine de 2 luni am cumpărat o pastă termoconductoare. Mult mai bună decât ce am acum. Nu mi-am făcut timp și nu am considerat imperios necesar să îmi stric câteva ore doar pentru a schimba pasta. Am și eu un cooler aftermarket destul de mare, așa cum are și el. Știu sigur că vor fi rezultate mult mai bune cu pasta nouă, dar am zis că mai răruț este mai drăguț.

Povestea pe care a transmis-o pe Facebook și care merită să fie adăugată și aici:

Cand va ganditi la un cooler aftermarket destul de greu, pentru procesorul vostru, uitati-va la o placa de baza corespunzatoare, care sa nu contina circuite/cablaje, pe langa gaurile de la suruburile de fixare ale cooler-ului. Tocmai mi s-a dus o placa de baza de 600 lei, din motive de marketing, ajutate cu eroare umana. Daca nu strangeam destul de mult suruburile, se invarteau in gol, fix asta s-a intamplat prima data, iar cooler-ul a ramas usor mobil, trebuia o forta sa-l misti stanga/dreapta, miscare circulara, dar nu era fixat 100%.

Ieri am curatat PC-ul si accidental l-am rotit 1-1,5cm intr-o parte, nu era normal, se vedea din procesor, am facut o proba dupa ce l-am aliniat, crescusera temperaturile, am zis sa schimb repede pasta termoconductoare, nimic complicat, am facut asta de zeci de ori, la zeci de persoane. Fac asta, si observ ca distantierii in care se fixeaza radiatorul, se invarteau pe placa de baza, i-am strans usor, repet, USOR, dar tinand contra si in partea cealalta cu o alta tubulara de 10.

Surpriza, nu mai pornea PC-ul, adica pornesc ventialtoarele, placa de baza e alimentata, sursa functioneaza odata ce-mi alimenteaza tot si incarc chiar telefonul pe USB-urile frontale, DAR, nu vede monitorul (e stins, il pornesc – no signal), si perifericele, mouse si tastatura, nici macar placa de retea wi-fi (pe USB). Am demontat PC-ul ca in prima zi, si facut la loc in timp record, 2 ore demontat-montat, cu atentie si grija, am pus banda izoliera in acele zone, degeaba. Pot sa-mi iau adio de la placa asta de baza sunt 99% ca e ea, problema este alta, sper ca nu mi-a afectat si memoriile RAM sau procesorul… nu am la cine face teste cu procesor Skylake si RAM DDR4, nu ar fi nimeni dispus sa-si bage nasul in PC, sa schimbe ceva bun ca sa-mi testeze mie anumite componente. Dar mai mult ca sigur, trebuie alta placa de baza.

Sunt service-uri care, teoretic cel putin, rezolva problemele de circuit intrerupt sau scurtcircuit, dar daca nu se poate face nimic, dau 120-130 lei doar pe verificare si transport, curier. Daca se poate..intre 180 si 250 lei, cel mai ieftin. Pai mai pun 300-350 lei si iau alta placa, noua. Imi place sunetul SupremeFX de la ASUS, dar constructia asta n-am intalnit-o nici macar la placile de odata, de acum 15 ani, sunt mult mai groase, puse in straturi, nu cu cablajul acoperit de un lac subtire, usor de zgaraiat. O sa caut alt producator, sau poate alt model de la ASUS, important e sa am sunet 5.1 cu iesire optica, ca nu mai cumpar placa de sunet dedicata, asta e clar.

Cea mai mare problemă este că garanția nu acoperă astfel de intervenții

backpate-cooler

Încercați să mergeți la service-uri autorizate pentru lucruri pretențioase. Veți putea avea surprize nedorite. Iar când investești câteva sute bune de lei pe o componentă… ar fi bine să ai grijă de investiția ta.

poză făcută cu obiectiv macro pentru placa de bază
 poză făcută cu obiectiv macro pentru placa de bază

One Response

  1. Cosmin Dumitru 1 noiembrie 2016

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.